Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anneforsbor vill ha vindpark

/
  • De har inget emot att se vindkraftverk från byn - från vänster Clifford Modig, Gun-Britt Rehnström, Nils Vestergren, Ola Pettersson, Daniel Modig, Pär Olsson, Bertil Modig, Mattias Svedberg, Lars-Åke Carlsson och Andreas Modig.

I dag, torsdag, ska kommunstyrelsen i Bollnäs ta ställning till planerna på vindparken Annefors med upp till 140 verk inom kommunen. Förslaget till beslut är ett nej – men byalaget i Annefors ser positivt på planerna.

Annons

Ett tiotal personer från byalaget samlades på onsdagen för att ge sin syn på den planerade vindparken en halvmil därifrån.

- Alla möjliga har negativa synpunkter på att det investeras och byggs på finnskogen, men ingen frågar oss som bor här vad vi tycker, säger byalagets ordförande Andreas Modig. Däremot tas det stor hänsyn till vildmarksturismen, som inte ger några skatteinkomster till kommunen i dag. Och man lyssnar till föreningar med folk som bor i stan – men ingen frågar oss.

Att vindkraftverken kan skrämma bort turister och friluftsmänniskor, tror inte byalaget på. Och de miljardinvesteringar som Bergvik Skog vill göra i vindparken borde vägas mot vad turismen verkligen ger i bygden, anser byborna.

- Även om bara tio procent av investeringarna stannar i kommunen, så skulle det ge fler jobb och större inkomster. Och varför måste det ena utesluta det andra? undrar Andreas Modig.

I kommunstyrelsens beslutsunderlag, konstateras att det finns intressekonflikter mellan vindkraftsplanerna och turism, rörligt friluftsliv, natur/landskapsbild, fiske, kultur, boende och boende elallergiker i området. Som exempel finns yttranden från naturskyddsföreningen i Bollnäs, Gävleborgs ornitologiska förening, Vargas Vildmarkslogde och föreningen Finnskogsriket. Men byalaget i Annefors har inte yttrat sig:

- Nej, men jag var i kontakt med kommunen för tre–fyra månader sedan – om en träff för att ge vår syn på saken, säger Andreas Modig. Men det har inte gett något resultat, så nu hoppas vi att politikerna inte har fallit för finnskogslobbyn.

Mer läsning

Annons