Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anja blir Sveriges bästa

/
  • Anja Ejerstad har många minnen tillsammans med sina collier.
  • Tikarna Unni och Hilda ligger och jäser i skuggan.
  • Det är något speciellt med collier; de har skönhet och intelligens, tycker Anja.

Allt började när hon såg Elizabeth Taylor med sin collie i filmen Lassie på 40-talet. Nu får hon ta emot Hamiltonplaketten av Svenska Kennelklubben som 2015 års bästa hunduppfödare. Kärleken till collier är livslång för Anja Ejerstad.

Annons

– Det ringde en man hit och berättade att jag hade fått Hamiltonpriset. Oj, tänkte jag. Nu måste jag skaffa kläder och gå till frissan! utbrister Anja när hon berättar om hur hon fick beskedet från Svenska Kennelklubben.

Men än har hon tid att planera. Först den tredje oktober är hon bjuden på hotellvisit, supé och prisutdelning i Stockholm.

Hamiltonplaketten delas ut vartannat år och i år får Anja den för sina utmärkta förtjänster inom hundaveln, avseende uppfödning av collie. Ett erkännande som gör henne till en av Sveriges bästa.

– Jag känner mig hedrad och jätteglad, berättar hon.

I dag bor Anja tillsammans med sina hundar i Flästa, utanför Arbrå. Hennes vita hus med vildvuxen trädgård ligger precis i bergsluttningen. Ute på gården leker collierna Unni, Sol och Hilda.

Anja växte upp på en bondgård i Finland där djurintresset föddes och redan som liten fastnade hon för just collier.

– Det har alltid varit collier. Jag älskade när jag såg Liz Taylor med sin collie, berättar hon.

När hon fyllde 20 år flyttade hon till Stockholm där hon började jobba som socialsekreterare. Planen var att senare studera till veterinär eller tandläkare i Finland. Så blev det inte.

– Jag flyttade till Stockholm -61 och gifte mig, berättar Anja.

Anja ville ha egna hundar och hästar, men det ville inte hennes man. Det var först när hon skiljde sig som hon kunde börja leva som hon själv ville.

– När jag skiljde mig skaffade jag allt det där som min man tyckte var jobbigt: "hästar, hundar, hus och elände", säger Anja och skrattar med finlandssvensk brytning.

Hon valde att flytta till Hälsingland i början av 80-talet för den vackra naturen. Här fortsatte hon med hunduppfödning.

Det är något visst med collier, tycker Anja. Hon tittar på Hilda och Unni som ligger i skuggan och tittar ut över sommarängarna.

– Du behöver inte ens prata med dem så vet de vad du tänker. Förut när jag åkte mycket skidor kunde jag tänka att idag åker vi skidor! Då visste de det. Så de har något speciellt, säger Anja kärleksfullt.

Genom åren har sex av hennes hundar blivit världsvinnare och de flesta har vunnit utställningar i Europa och Sverige.

– Jag minns när jag och min dotter Mia vann världschampion 1990 i Tjeckoslovakien med vår Multich Steadlyn Show Stopper. Han började spela fotboll efter sin vinst och hejades på av publiken med rop, visslingar och fotstamp. Ett starkt minne är också när jag vann världschampion i Stockholm 2008 och dagen innan hade jag vunnit Collie-SM där över 190 hundar deltog, berättar Anja.

Hon har även exporterat hundar till andra uppfödare i ett trettiotal länder, bland annat till Brasilien, Syd-Afrika och Australien. De har i sin tur blivit mycket framgångsrika.

Varför blev Anja en så duktig hunduppfödare? Mycket på grund av hennes intuition när hon har parat hundarna, tror hon. Hon har heller aldrig lämnat det ideal som hon och hennes dotter Mia alltid strävat efter.

– Vi hade gamla handböcker från 70-talet som jag kollade i nyligen och då insåg jag att jag och Mia har samma syn på collier nu som då. Vi har aldrig gått ifrån vårt ideal, säger Anja.

Mer läsning

Annons