Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders idé blev en Facebook-succé

/
  • Anders Karlsson är noga med att ingen försäljning förekommer på sidan.

Anders Karlsson hade grejer i hemmet som stod och samlade damm.

Då kläckte han idén om en "skänk och tigg"-sida på Facebook.

På knappt ett dygn har sidan fått drygt 3 000 medlemmar.

– Det bara sprutar in folk hela tiden. Det är skitkul, säger han.

Annons

Under söndagen satt Anders och reflekterade över saker som inte kom till användning i hemmet. Bland annat hade han en plasma-tv som stod och blev gammal utan att den brukades.

Då föddes idén om att skapa en "skänk och tigg"-sida på Facebook.

– Det finns en miljon "köp och sälj"-sidor, men inte någon sådan här, åtminstone inte vad jag har sett. Många tänker att "det här kan jag inte sälja", men skänk det då. Då kommer det ju till nytta istället för att man ska skicka det på soptippen, säger Anders.

– Jag gav bort en plasma-tv för man kan ju inte bara slänga en sådan. Han som fick den blev ju hur glad som helst, och det är ju kul när folk blir glada.

Sidan drivs av Anders som har hjälp av ytterligare två administratörer. Trion är ytterst noga med att ingen handel får bedrivas i gruppen.

– Och det får inte heller bli byten, för då blir det handel. Man ska skänka med hjärta, säger Anders, som har satt en geografisk begränsning på gruppen.

– Gävleborg är gränsen, även om Hälsingland kanske hade varit ännu bättre. Det får inte bli för stort rent geografiskt, för då spricker idén. Jag är ju inte intresserad av en ny perkulatorbryggare i Skåne.

Anders ser flera fördelar med gruppen. Dels för möjligheten att kunna skänka och tigga, men även ur ett miljöperspektiv fyller den en funktion.

– Det är ju inne att recycla nu, så det här ligger lite i tiden. Det är bra på alla sätt.

Även om hela syftet med gruppen är att skänka och tigga så gäller det att göra det på ett bra sätt, menar Anders.

– Blir någon för girig så åker den personen ut. Man ska utnyttja det här, men med sunt förnuft. Hjälp din medmänniska, betalningen är att någon blir glad av det.

Mer läsning

Annons