Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alltid Titanic med Wiehe

/

Kan Mikael Christian Wiehe genomföra en konsert utan Titanic? Nej, naturligtvis inte. Titanic - texten, melodin - är så säreget bra att den inte platsar i grundpaketet.

Annons

Wiehe behöver stående ovationer i så där en halvminut för att komma tillbaka och göra det han - naturligtvis - hela tiden tänkt göra: Avsluta med Titanic. Titanic har alltid berört och kommer alltid att beröra, så ge folket vad folket vill ha.

Titanic sjönk - det gör inte Wiehe och i en av låtarna sjunger han det själv: "Mig blir ni inte av med".

Mikael Wiehe har fyllt 66, uppträtt på musikscener i hela Sverige i strax femtio år. Han är en av landets mest populära artister och det är klart att han gått och blivit folkkär.

För att få bra kontakt, direkt, med publiken drar han ett skämt om Snoddas och konstaterar att nu, nu har han kommit till Skandinaviens kulturella centrum. Publiken skrattar, är med på noterna, Wiehe menar verkligen inget illa och han skaffar sig den där kontakten direkt.

Mikael Wiehe är lika revolutionärt röd som sina skosnören, det kommer till uttryck både i texterna och snacket mellan låtarna. Victor Jara fick sina fingrar avklippta, ett efter ett, i samband med militärkuppen i Chile 1973. Victor Jara är också ett mycket starkt nummer.

Wiehes texter är genomgående små mirakler av precision och träffsäkerhet. Han säger att en del musik och texter "bara landar i hans huvud" och att han funderat mycket över varför det har blivit så.

För länge sedan, i Falsterbo, skulle Wiehes band uppträda. En av "godsägarynglingarna" undrade, apropå Wiehes rosarandiga skjorta, om han glömt att ta av sig pyjamasen. Mikael Wiehe gjorde det enda tänkbara:

- Jag gick ner i publikraderna och gav killen en smäll på käften. Sedan släppte nervositeten inför den spelningen.

Wiehe gillar Paul Simon - "vi har båda sjungit på gatorna i Paris" - och Bob Dylan. Gamle Hoola Bandoola-kompisen Björn Afzelius tänker han på varje dag.

- Vi fick 29 år tillsammans. Det faktum att vi möttes gjorde att våra liv, varken mitt eller Björns, blev vad vi tänkt oss.

Du är med mig var jag går, du är den jag kunde va, sjunger en känsloladdad Wiehe

Konsertöppningen - "Jag vill bara vara en gammal man som gör så gott han kan, som tror på solidaritet och kamp" - är stark. Hela konserten är stark. Mikael Wiehes rörelsemönster är sparsmakat effektivt. I hans konserter finns inga sceniska effekter. Den enda effekten på scenen är Wiehe själv. Det räcker långt. Mycket långt.

Mer läsning

Annons