Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla tjänar på att pengar spenderas lokalt

/
  • Bollnäsdragets samordnare Malou Sköld vill att Bollnäsborna ska julhandla på hemmaplan.

En förutsättning för att en stad ska kännas levande är att invånarna handlar så mycket som möjligt lokalt. Det vill Bollnäsdragets samordnare Malou Sköld att fler blir medvetna om.
– Bollnäs har inte allt, men mycket. Gör ett försök att hitta det du söker här innan du åker någon annanstans, säger hon.

Annons

Listan över positiva effekter en stad får när dess invånare väljer att handla lokalt kan göras lång. Så nu när detaljhandelns mest intensiva period står för dörren vill Bollnäsdragets samordnare Malou Sköld slå ett extra slag för att Bollnäsborna ska välja att handla sina julklappar här i Bollnäs.

Läs mer: Julshopping för bygdens bästa

– Vill man ha en attraktiv och trevlig stad som inte utarmas krävs det att folk handlar lokalt, säger hon.

Just nu upplever Malou Sköld att den lokala handeln har fått ett litet uppsving. Allt fler börjar bli medvetna om de positiva effekterna lokalt spenderade pengar ger. Ändå finns fortfarande de som föredrar att handla på andra orter eller över nätet. Det vill Malou Sköld ändra på.

– Att det alltid är billigare på nätet stämmer inte. Många gånger är det precis samma priser på webben som i butikerna. Men i butikerna slipper man väntetiden, fraktkostnader och allt strul som tillkommer om något måste reklameras eller bytas, säger hon.

Ekonomen: Så ska du handla för att stödja lokalsamhället

Något Malou Sköld önskar att fler hade i bakhuvudet när de är i färd med att köpa något är att lokalt spenderade pengar inte bara bidrar till en större dagskassa i butikerna, utan att de även gör en positiv inverkan på lokalsamhället i stort.

Enkät: Vi ställde frågan till hälsingarna: Var handlar du dina julklappar?

– Börjar fler handla lokalt kommer nya butiker öppnas, och då kommer ny personal behöva anställas. Börjar fler att arbeta få staden in mer skatteintäkter som gör att bland annat skola, vård, omsorg och idrottsföreningar får mer pengar. Då blir staden mer attraktiv och fler kommer vilja flytta hit, säger hon och fortsätter:

– Alla är vinnare av en blomstrande stad.

Här kan du läsa om den lokala handeln i andra kommuner:

Ljusdal: Handlare om vikten av att shoppa lokalt: "Det är vår överlevnad"

Söderhamn: "Viktigt att man fortsätter handla lokalt"

Delsbo: Handlarna upplever en attitydförändring mot den lokala handeln

Hudiksvall: Nu måste handlarna börja tänka i nya banor

Ledare: Sätt pengarna i rörelse

Mer läsning