Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aldrig för kallt bygga hus

/

Det finns kalla jobb. Och så finns det ännu kallare jobb. Byggänget som ser till att sjuvåningshuset på Sundsbro sakta ska växa mot himlen tar det kallt. Stelfrusna fingrar, domnade händer och trasslande luftrör hör till jobbet.

Annons

På tisdagsmorgonen, strax efter nio, pekar kvicksilvret på minus 24,1. Byggjobbarna har varit igång sedan kvart i sju. Nu äter de frukost.

En gång fanns det en köldgräns - 17 minus - för byggjobbare. Men det var länge sedan. I dag stoppas inga byggen på grund av kyla. Blir det ändå för kallt ska chefen hitta andra "anpassade arbetsuppgifter" som går att utföra trots kylan.

Byggkranen får vila i dag. Normalt är det Erik Roos som styr, från marken.

- Den kärvar och går sakta, säger lagbasen Bernt-Ove Forsberg. Möjligen kan kranen få ta några presenningar, vi får se.

Johan Wall är platschef på Ängabyggen, totalentreprenör för bygget:

- Vi har haft en bra bygghöst. Vädret har varit med oss ända fram till snökaoset för några dagar sedan. Då vi göt bottenplattan var det nio plusgrader under slutskedet, det kan ingen klaga på.

Veckan före jul börjar huset, miljövänligt som inget annat hittills i Bollnäs, växa upp ur marken och bli synligt. Då läggs det första bjälklaget. Och sedan fortsätter det, varv efter varv. Sjunde våningen blir den sista och om ett och ett halvt år ska det så kallade passivhuset innehållande 24 lägenheter vara färdigbyggt.

Mer läsning

Annons