Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre privata allmänläkare pekas ut som knarklangare

Privata Bollnäs hälsocentral har skärpt sina rutiner för utskrivning av narkotiska läkemedel.
Varningssignaler ska göra att missbrukare nekas recept.

Annons

I slutet av maj skrev hälsingetidningarna att Kommittén för mänskliga rättigheter – KMR, en organisation knuten till Scientologkyrkan, anklagar psykiatrin för styckmordet i Bollnäs. Med hänvisning till förundersökningen räknade KMR upp en rad narkotikaklassade läkemedel som de skyldiga fått utskrivna.

Läkemedelsbolaget Pfizers säkerhetsavdelning har nu uppmärksammat artikeln. Pfizer marknadsför läkemedlen Sobril (narkotikaklassat) och Lyrica (inte narkotikaklassat men ifrågasatt). Bolaget gör nu en egen undersökning.

– Vi kommer att be den förskrivande läkaren om ett yttrande kring om det kan finnas någon koppling mellan läkemedlen och händelsen, säger Pär Henriksson på Pfizers avdelning för läkemedelssäkerhet.

Socialstyrelsen konstaterar att det finns många signaler om att missbruket av narkotiska läkemedel ökar. Även om den illegala marknaden är stor, beror en stor del av drogernas spridning på ett fåtal läkare, konstaterar Socialstyrelsen som försökt kartlägga vilka läkare som oftast står för överförskrivningarna.

Slutsatsen är att läkarna oftast är äldre män inom privat vårdverksamhet. Därför ifrågasätter Socialstyrelsen nu om läkare efter 65 års ålder ska få ha kvar den livslånga rätten att skriva ut narkotiska läkemedel.

Privata Bollnäs hälsocentral har börjat lägga in varningssignaler i patientjournalerna för personer som läkaren misstänker är läkemedelsberoende.

Erik Sundholm, hälsocentralens medicinskt ansvarige läkare, ser ett stort problem i överförskrivning av starka smärtstillande och ångestdämpande läkemedel.

– Vi har diskuterat det här i läkargruppen för att strama upp rutinerna. Det måste finnas en riktig diagnos innan vi skriver ut läkemedel. Läkare har för ofta nöjt sig med att det funnits en odefinierbar smärta eller ångest. När vi skriver ut måste vi bli noggrannare också med att begränsa under hur lång tid patienten ska få läkemedlet.

Mer läsning

Annons