Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

88-åriga Kjelds videoklipp blir klickraketer på Youtube

Kjeld Pedersen är 88 år gammal och hans musikfilmer har visats över 100 000 gånger på Youtube. – Jag är bara en amatör men jag lär mig hela tiden, säger Kjeld Pedersen, youtuber och fiolspelare i Bollnäsbygdens spelmanslag.

Annons

– Jag förstår inte varför folk tittar på film i mobilen eller på Ipdads, de får ju inte HD-kvalité, säger Kjeld Pedersen, 88 år gammal och aktiv i spelmanslaget i Bollnäs.

Kjeld sitter framför datorn hemma på Prästbackvägen. Där kan han tillbringa fem-sex timmar om dagen med att redigera film. Nu senast var det uppträden av olika spelmanslag under Folk och dans i Svaben för en vecka sedan.

– Jag har ingen utbildning inom film men jag tycker det här är roligt, säger Kjeld.

För fyra år sedan skaffade han sig ett Youtubekonto med namnet Spelgubben1 och började lägga upp videoklipp som han själv filmat och redigerat.

Läs även: Musikglädje i Svabensverk

De flesta klippen är från Bollnäsbygdens spelmanslags spelningar, där han även ingår som fiolspelare, men även från mer kända musiker som jazzpianisten Bengt Hallberg eller amerikanska fiolartisten Lindsey Stirling. Hon deltog i tv-programmet America's got talent, och när hon besökte Stockholm 2013 för en konsert var Kjeld där med sin filmkamera.

Kjeld Pedersen visar de tekniska finesserna på sin filmkamera.

– Vakterna lät mig komma in framför publiken och jag låg vid ett tillfälle även på scenen och filmade, de såg väl att jag inte var någon farlig person, berättar Kjeld och ler samtidigt.

I dag har Kjelds filmklipp visats över 100 000 gånger, ganska anmärkningsvärt för en man i Kjelds ålder, som tycker det är underbart att både kombinera musikintresset med glädjen att filma och redigera.

Läs även: Prinsessan Madeleine hyllar Järvsömässan: "Fantastiskt fin"

– Jag tycker det är fantastiskt att man kan dela klippen med andra och så blir det PR för spelmanslaget, säger han.

Videoklipp som filmats i HD-kvalité ska ses på en HD-TV anser Kjeld som dömer ut att titta på film på mobiltelefonen.

Att Kjeld har lätt att ta till sig ny teknik kan ha att göra med att han förr jobbade med att trycka flygplansmanualer åt SAS-piloter. Det var jobbet som tog honom från Köpenhamn till Stockholm i mitten på femtiotalet där han stannade tills han gick i pension 1993.

Avtackningspresenten var inte så förvånande en PC. Bollnäs flyttade han till 1997 tillsammans med sin fru som tyvärr gick bort för några år sedan.

– Jag har alltid varit intresserad av teknikens utveckling och bytt efterhand de blivit bättre. Min första filmkamera var en Super-8 som jag skaffade på 60-talet, den jag har nu är en Panasonic Ultra HD som kan filma i 4K, och jag tycker det är så mycket enklare att använda SD-korten i stället för filmrullar, säger Kjeld.

Nero är det redigeringsprogram som Kjeld föredrar redigera sina klipp i.

Fast musiken är det intresse Kjeld har haft längst, som liten, under uppväxten på danska Jylland, började han spela fiol och sedan lärde han sig althorn för han ville vara med i ett jazzband som behövde althornist. På en stol ligger en altsax på några notblad.

– Jag fick lust att börja spela saxofon igen, säger han.

Läs även: Norrbostämman fylldes av glada besökare i sommarsolen

Bengt Jonsson är en god vän och spelledare för spelmanslaget i Bollnäs, han är jätteglad över Kjelds hängivenhet att filma deras spelningar.

– Det är fantastiskt att Kjeld trots sina höga ålder är så teknikintresserad och kunnig hur man ska använda den nya tekniken. Även som fiolspelare är han ivrig att lära sig låtarna vi spelar. Jag kan stå bredvid och facineras över att han fortfarande utvecklar sitt fiolspelande, berättar Bengt Jonsson.

Altsaxen som Kjeld i mellan åt spelar på när han pausar från redigerandet.

Det är svårt att inte häpnas över Kjeld teknikkunskaper vid en ålder nära 90, men han själv tycker inte att det är något konstigt och förklarar att han alltid har hängt med i utvecklingen.

– Jag var faktiskt först motståndare till smartphones för jag tycket att det räckte att kunna ringa med en telefon. Men jag ändrade mig när jag förstod att man kunde göra bankärenden i telefonen. Nu kan jag inte vara utan den, säger han.

När intervjun börjar lida mot sitt slut frågar Kjeld mig om jag gillar rap. Jag svara ja och undrar varför han frågar.

Kjeld Pedersen har bott i Bollnäs sedan 1997, då han och frun med barnen flyttade till huset på Prästbacksvägen.

– Jag lånade ut min kamera till några killar på asylboendet som ville spela in en rapvideo under förutsättningen att jag fick vara med. Vi var ute i regnväder och på nätterna och filmade, de var jätteduktiga och jag lärde mig massor. Kays heter artisten, säger han.

– Jag ska kolla upp honom, svarar jag.

Läs även: De har gjort en film om livet som asylsökande i Alfta

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning