Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

23-årige Olle ryter till om skolan

/
  • Ole Nyberg vill se en debatt om skolan. Vad är viktigast för kommunen – är det en fungerande skola, eller går kulturkvarteret och Brotorget som såldes och köptes tillbaka före?

I tre år har Olle Nyberg, 23, arbetat som assistent på Granbergsskolan i Bollnäs. Han trivs med sitt jobb och haft långtgångna planer på att utbilda sig till lärare.

Nu har han ändrat sig:

- När ekonomin går före skolans mål har det gått för långt. Politikerna borde skämmas.

Annons

Olle Nyberg är en glad och öppen kille som gillar att jobba med barn.

Med sina 23 år och lärarambitioner vore han något för kommunen att satsa på.

Men han har tänkt om.

Efter tre år som assistent på Granbergsskolan börjar han få nog.

- Tidigare hade jag en visstidsanställning på 75 procent, efter en rad turer och besparingar bland assistenterna är jag nu nere på 30 procent, säger Olle Nyberg.

Men det är inte för att han själv tvingats gå ner i tid som han är upprörd. Han tänker mer på de barn som drabbas när politikerna går fram med släggan.

- Det finns massor av barn som har problem i skolan. Det kan handla om allt från läs- och skrivsvårigheter till bokstavsdiagnoser. Om inte de får hjälp från starten drabbas hela organisationen på sikt, säger Olle Nyberg.

Han tycker att det är dags att politikerna sätter sig ner och tar sig en funderare på vad som är viktigast för kommunen – är det en fungerande skola, eller går kulturkvarteret och Brotorget som såldes och köptes tillbaka före?

På Granbergsskolan gjordes förändringarna inom assistentledet mitt under pågående termin. Och även om ingen person har behövt lämna sin tjänst helt så har det inneburit att rutiner har brutits och personalen har tvingats lägga om sina scheman för att få allt att fungera.

Allt medan barnen och deras föräldrar inte kan göra ett dugg.

Förra året beslutades också att budgeten för årskurserna 7-9 skulle krympas med sju procent och budgeten för förskoleklass till årskurs 6 med fyra procent.

Trots att det inte var så många år sedan Olle Nyberg lämnade skolan själv är han inte rädd för att sticka ut hakan. Han vill skapa debatt och få en diskussion om hur kommunala pengar ska satsas.

- Både mor och far är lärare och jag hade själv som ambition att söka lärarhögskolan. Men, nej, inte om det fortsätter på det här viset.

Mer läsning

Annons