Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

22 000 för 19 dagar i häkte

En 23-årig man satt häktad i 19 dagar sommaren 2009 som misstänkt för misshandel. Men mannen friades av rätten och får nu 22 000 kronor i ersättning.

Annons

En lärare i 55-årsåldern misshandlades med flera slag mot ansiktet på Resecentrum sommaren 2009. Läraren pekade ut två unga män som de som utfört misshandeln, 23-åringen och en nu 20-årig man.

23-åringen kunde på grund av berusning varken erkänna eller förneka misshandeln. Men i tingsrätten berättade flera vittnen om att det var 20-åringen som utfört misshandel och 23-åringen varit passiv. 23-åringen friades därför, medan 20-åringen dömdes till dagsböter och skyddstillsyn för flera brott.

Nu har Justitiekanslern beslutat att 23-åringen ska få 22 000 kronor i ersättning för lidande för att han satt häktad och sedan friades.

23-åringen har sedan sommaren 2009 dömts tre gånger för brott. I januari 2010 fick han till fängelse i ett år för misshandel och stöld. Efter avtjänat straff flyttade han till Arbrå och blev i april häktad för att ha hotat med ett baseballträ. Även det friades han från – men dömdes till en månad i fängelse för andra brott. I november dömdes han till fängelse i fem månader för en misshandel med baseballträ på Blomkransen och för skadegörelse – ett straff som han nyligen frigetts ifrån.

Mer läsning

Annons