Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2 100 elever studerar på hälsingegård

/
  • Pynt av halm och rönnbär, var något av Granbergseleverna fick prova på när de besökte Träslottet i Arbrå. Elevernas arbeten kommer att visas i en utställning den 29-30 september.
  • Valat Dogan täljer en fågel på en täljhäst. Han tycker det är roligt att testa olika slöjdtekniker.
  • Fullt fokus. Milod Sidiki och Clara Viklund-Rundgren testar att tälja.
  • - Det är häftigt att våra Hälsingegårdar är ett världsarv precis som Egyptens pyramider, Frihetsgudinnan och Kinesiska muren. Det här måste vi förvalta och vi måste lära barnen mer om vårt kulturarv, säger initiativtagaren Helena Modig.
  • Adam Lopata testar luffarslöjd. Nu ska han göra en bröllopskrona.
  • Amir testar att brodera.
  • Schabloner i långa rader. Åsa Knutsson och Madde Elfberg målar i äggtempera. Abbe kollar att det ser bra ut.
  • Tänka och skapa fritt. Här har någon broderat KRAM.
  • På Träslottet får eleverna själva blanda färgen som ska användas till schablonmålning.

Hälsingegårdarna har klassats som världsarv och nu ska Bollnäs grundskoleelever lära sig mer om vårt kulturarv. Under en dag får eleverna besöka Träslottet i Arbrå för att testa olika hantverk.

Annons

Under september får alla 2 100 grundskoleelever i Bollnäs kommun besöka Träslottet under en dag, för att få känna på livet på en hälsingegård.

- Här får de testa att slöjda i olika material. Vi har fått hjälp av proffs inom olika hantverk som visar eleverna, säger Helena Modig.

Hon är till vardags slöjdlärare i Bollnäs kommun och initiativtagare till projektet Skapande skola i Bollnäs. Redan i februari började hon planera och söka pengar. Projektet finansieras av kommunen, Länskultur Gävleborg och Statens kulturråd.

Denna dag är det högstadieeleverna på Granbergs som får en lektion i hälsingehistoria. Några elever får vara med i en fotogrupp och dokumentera dagen, andra får tillsammans med personal ur kostenheten laga mat till sina kamrater och de övriga delas upp i olika verkstäder för att slöjda olika hantverk. Som exempel får eleverna testa att tälja, pyssla med luffarslöjd, måla schabloner och göra halmkonst.

Resultatet kommer bli en stor utställning som öppnas för allmänheten 29-30 september. Då har alla elever tillsammans bidragit med att pynta ett bröllopsrum och två julkammare på Träslottet. Det blir också en stor fotoutställning som visar elevernas arbete.

Ute på gården sitter Valat Dogan på en täljhäst. Han är djupt fokuserad när han täljer med sin bandkniv. Det ska bli en fågel, Valat börjar med näbben.

- Jag har aldrig täljt förr. Det är kul att prova, säger han.

Mer läsning

Annons