Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1956 års studenter – 55 år senare

/
  • 1956 års studenter, som de ser ut i dag. Främre raden från vänster, flicknamnen och dåvarande hemort inom parentes: Birgitta Folkesson (Wallenström, Ovanåker), Elisabeth Hermansson (Järvsö), Gärd Holmgren (Larsson, Hanebo), Ingrid Göransson (Olsson, Hanebo), Silvi Oja (Grünberg, Bollnäs), Eivor Magnuson (Nicander, Värnamo), Harley Wennberg (Edsbyn), Christina Palm (Jonsson, Bollnäs). Bakre raden från vänster: Birgitta Kling (Bollnäs), Dag Folkesson (Bollnäs), Gudrun Steffensen (Westberg, Ljusdal), Alice Olsson (Fährlin, Alfta), Bengt Närtén, Hans Fernkvist.

De föddes i mitten på 1930-talet, tog studenten 1956 och spreds sedan över världen.
Tack vare tre av dem sågs de igen – 55 år efter studentexamen vid läroverket i Bollnäs.
Och nästan alla kom till klassträffen, närmare bestämt 14 av de 16 kallade. Alla lever, men två tvingades tacka nej.

Annons

Återföreningen ägde rum på tisdagen med lunch på Kämpens, guidad rundtur i Bollnäs med omnejd samt middag på Rehngården.

Och massor av prat. Minnena var förstås många.

Det var Hans Fernkvist och Bengt Närtén som kom på idén om en klassträff när de i höstas träffades hemma hos Hans i Uddevalla. De kontaktade Alice Olsson, född Fährlin, som de visste bodde kvar i Bollnäs och hon var med på noterna.

Ett detektivarbete modell större tog vid, men trägen vinner och samtliga 1956 års studenter kunde spåras.

- Eivor var svårast att hitta, men det gick till slut, det också, säger Hans.

Anledningen till att Eivor var svårfunnen var att hon bor i USA. I White Rock, ett litet samhälle utanför Los Alamos i New Mexico.

Eivor, född Nicander, försvann till Amerika redan 1958. Hon reste till New York för att besöka släktingar och är kvar än i det stora landet i väster.

Annars är deltagarna på klassträffen hälsingar, från Bollnäs, Hanebo, Alfta, Edsbyn, Järvsö och Ljusdal.

Om hur livet efter studenten blev har deltagarna skrivit ned och dessa berättelser delades nu ut till var och en. Därmed var basfakta avklarat, så att studenterna, när man äntligen fick stråla samman igen, kunde ägna sig åt att prata gamla minnen.

Även två av lärarna, Martin Lundbäck och Inga-Greta Östergren, var inbjudna till 55-årsfesten, men eftersom hälsan inte står dem riktigt bi tackade de nej. Östergren bor i Stockholm, Lundbäck i Skåne. Han fyllde 90 år i julas.

Mer läsning

Annons