Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15 svimmade i luciatåg

/
  • Under luciaframträdandet på Torsbergsgymnasiet svimmade ett 15-tal av eleverna i följet. (Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.)

- Det brukar alltid vara någon som svimmar, men så många som i år har det aldrig varit, säger Eva Hildebrand, rektor på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs.

Detta efter tisdagens luciaframträdande, där omkring 15 elever i luciatåget svimmade och fick plockas av scenen.

Annons

Luciaframträdandet på Torsbergsgymnasiet sköts traditionsenligt av det estetiska programmet och drygt 90 elever från programmets tre årskurser ingår i det följe som framträder i skolans aula. För att alla skolans elever ska få se hölls det på tisdagsmorgonen två framträdanden och cirkusen började redan efter någon minut med att lucian själv säckade ihop.

- Att det var så många just i år kan ha att göra med att de andra blev nervösa när lucian fick plockas av scenen så snart, tror Eva Hildebrand. Annars ser jag inga yttre förutsättningar som kan ha spelat in.

Anledningarna till att det ibland är någon som svimmar vid skolans luciaframträdande är enligt Eva Hildebrand en kombination.

- Dels har eleverna fått kliva upp extra tidigt för att förbereda sig och många fuskar med frukosten. Att sedan stå helt stilla i ett framträdande på 30-40 minuter och dessutom ha ett ljus framför näsan, som äter upp allt syre, är naturligtvis inte helt optimalt.

Hon berättar att det gäller att försöka stå avslappnat och andas ordentligt – samt att försöka hålla ljuset så långt från ansiktet som möjligt.

- Ljusen tar massor med syre och det är också anledningen till att bara hälften i följet har ljus, säger Eva Hildebrand.

Under årets två framträdanden fick totalt omkring 15 ur följet plockas av scenen.

- Alla var väl inte helt avsvimmade, konstaterar Eva Hildebrand. Men vi har lärare som går omkring i följet och håller ögonen på eleverna just för att kunna rycka in när någon håller på att ramla ihop.

Ingen av eleverna fick några men av det hela och Lucian som fick plockas av scenen efter bara några minuter var på benen i god tid för att åter stå i täten under det andra framträdandet.

- Eleverna skötte det hela mycket professionellt och fortsatte showen på bästa sätt trots all turbulens, säger Eva Hildebrand.

Mer läsning

Annons