Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

13 miljoner mer för kommunen

/
  • Stockholms tingsrätt ska avgöra vilket finansbolag som äger de 35 inlåsta kontorsmaskinerna i Bollnäs.

Den långdragna tvisten mellan Bollnäs kommun och finansbolaget Siemens är över.

Kommunen slipper betala skadestånd – och 13 miljoner kronor, som har reserverats för en eventuell förlust i rättsprocessen – kan nu användas till annat.

Annons

Den komplicerade miljontvisten handlar om 35 kopiatorer/skrivare, som kommunen hyrde 2005. Ett år senare slutade kommunen betala hyra, sedan det visat sig att Siemens inte hade äganderätten till maskinerna.

Rättsprocessen började 2007, när Siemens stämde kommunen på 6,5 miljoner kronor – och kommunen ställde motkrav på 1,8 miljoner.

Sedan dess har kommunen fått rätt i både Stockholms tingsrätt och Svea hovrätt, men Siemens har överklagat vidare till Högsta domstolen, HD. Nu har HD beslutat att inte ge prövningstillstånd och därmed är det hovrättens dom som gäller.

Det innebär att de cirka 13 miljoner kronor som kommunen har reserverat i väntan på en slutgiltig dom, nu kan användas till annat. Det handlar om de 1,8 miljoner som kommunen fick från Siemens efter den första domen i tingsrätten, de 6,5 miljoner som kommunen riskerade att få betala efter överklagandet samt pengar till räntor och rättegångskostnader – som en gardering, i fall bolaget skulle vinna tvisten i högre instans.

- Det här är förstås positivt, säger kommunens ekonomichef Kjell Öhrström.

•Vad ska ni använda pengarna till?

- Enligt den senaste prognosen, kommer kommunen att göra ett underskott på cirka 14 miljoner kronor i år. Så pengarna får nog användas till att täcka det.

Mer läsning

Annons