Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bollnäs står enat mot knarket

Succé för Narkotikafritt Bollnäs första möte.

Det kan inte beskrivas på något annat sätt än som en stor framgång. Initiativtagaren Marie Svensson trodde knappt det var sant.

Över 100 personer räknade hon till i Torsbergsgymnasiets aula under torsdagskvällen. En fin siffra för en ideell förening som precis tagit de första trevande stegen.

– Det är helt otroligt, det känns jättebra. Det här kan bli kanon, säger hon.

Det var inte heller några problem att rekrytera föreläsare. Från polisen Mellersta Gävleborg deltog områdeschefen Rolf Ångström och enhetschefen John Köhler.

– 2001 hade vi ett drogprojekt och föreläste på Gärdesskolan. Ena kvällen kom det knappt 20 personer, andra kvällen lite över 20. Det är kul att se så många här i kväll även om det egentligen inte alls är roligt att vi måste träffas och diskutera droger, säger Rolf Ångström.

Från 2001 och fram till i dag har mycket hänt med narkotikahandeln.

Tidigare var du tvungen att känna en missbrukare för att få tag i droger. I dag har ungdomarna en rak kanal till drogerna via Internet.

– Vi ligger hela tiden steget efter och får jobba i motvind. Det vi tyvärr vet är att några eller många drar in en massa pengar på narkotikahandeln och inte tar ansvar för de som drabbas av det. Där behöver vi få in tips från er, sa Rolf Ångström.

Från Bollnäs kommun kom drogsamordnaren Janne Sundin.

– Det är fantastiskt att se så mycket folk här. Det är precis det här som krävs. Det är när samhället engagerar sig som det blir en förändring.

I den senaste undersökningen bland gymnasieungdomar i Bollnäs hade tolv procent av pojkarna och sju procent av tjejerna använt narkotika någon gång.

Men när det kommer till konsumtionen av alkohol märks en positiv trend.

– Ungdomar dricker mindre och mindre alkohol. Det är bara att hoppas att det i förlängningen syns också på andra typer av droger, säger Janne Sundin.

Scenen intogs även av Gävle kommuns drogsamordnare Johnny Gustafsson. Han var med och drog igång en narkotikakommission 2012 som jobbade för en drogfri skola, utbildningsprogram och med folkrörelser mot droger. Två personer anställdes för att jobba i skolorna med tidig upptäckt av droganvändare.

Under kvällen diskuterades vikten av ett gott samarbete mellan polisen, skolan, socialtjänst, beroendemottagningar och psykiatrin.

– Men vi kan inte vänta på att någon annan ska göra saker, till exempel polisen eller skolan. Allihop i samhället måste göra något och vi måste våga vara föräldrar, betonar Marie Svensson.

Förhoppningen med mötet var att knyta an personer som vill arbeta ideellt med de här frågorna. Runt 100 personer skrev på en lista för att få mer information från föreningen.

Narkotikafritt Bollnäs bildades i mitten av januari. Föreningen fick snabbt stor spridning i sociala medier.

Den 10 februari är det dags för en ny träff, en diskussionskväll om hur arbetet mot narkotikan ska gå vidare.