Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bollnäs skolor faller i ny undersökning

Bollnäs faller 83 placeringar och hamnar på plats 257 av 290 på Lärarförbundet rankinglista över landets bästa skolkommuner.
– Det är klart att det inte är kul att hamna så långt ner på en lista, men det är så det ser ut, säger Kajsa Mellner Daxberg, skolchef.

Rankningen baseras på 13 kriterier, där lärarlöner, andel utbildade lärare, högskolebehörighet och andelen elever som går ut nian med godkänt betyg i samtliga ämnen är några av dem.

Läs också: Lilian Sjölund: Alla dessa listor – inte 13 rätt men många VG

Efter att samtliga 13 kriterier summerats ihop faller Bollnäs kommun 83 placeringar sedan fjolårets ranking.

Skolchef Kajsa Mellner Daxberg tycker placeringen är dålig men försöker se på den utifrån ett annat perspektiv, och dra lärdomar av rankingen inför framtiden.

– Visst är det viktigt för oss att veta vad andra aktörer värderar. Men det är vårt eget resulat jämfört med oss själva som vi egentligen bryr oss om, säger hon.

Läs mer: Bollnäs skolor näst sämst i Sverige – Skolchefen: "Vi djupanalyserar inte det här"

Enligt Kajsa Mellner Daxberg är det långsiktiga arbetet det som kommunen lägger störst vikt vid. Det kan vara en av anledningarna till att Bollnäs inte ligger högre upp på rankingen i årets mätning, menar hon.

– Nu ska vi titta på vilka saker som är viktiga för andra och hur vi uppfattas inom dem. Sen väver vi in det i vårt långsiktiga arbete och arbetar systematiskt för att förbättra skolan inom våra egna prioriterade områden, säger hon.

Det här är andra listan på kort tid där skolorna i Bollnäs ligger i bottenskiktet. Bör föräldrar till skolbarn i Bollnäs vara oroliga?

– Nej, jag tycker inte det. Vi tar till oss av kritiken. Jag tror vi har bra koll på var vi är och vad som behöver göras.

Vad är det som behöver göras då?

– Bland annat att jobba med att lärare finns kvar och de får kompetensutvecklas.

När börjar Bollnäs klättra på listorna?

– Att förändra i skolan tar tid. Det går inte från ena året till det andra att få resultat på nya sätt att arbeta.

– Den här undersökningen gäller för läsåret 2015, och det är vår bottennotering hittills som avspeglar sig i den. Men vi ser att vi bromsat in en fallande utveckling som började 2009. Och det är inte lätt gjort. Men jag är helt övertygad om att vi är på väg åt rätt håll.

Läs också: Kommunen hyr in rektor från bemanningsföretag

* * *

Få koll på vad som händer i din närhet med vår app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!