Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bollnäs ska skramla ihop 500 000 kronor

Inget annat evenemang i Bollnäs kulturhus har sålt så mycket så snabbt som Bollnäs skramlar, som äger rum i slutet av november. Nu berättar arrangörerna om hur evenemanget kom till och att det kommer hända mycket fram till konserten.

Arrangörer – fotografer, skejtare och punkare – volontärer och andra människor med stort hjärta samlades på torsdagen i Gumpels för att informera om evenemanget Bollnäs skramlar. Det blir en helkväll i Bollnäs kulturhus då hälsinglands samlade musikelit uppträder gratis och pengarna från alla sålda biljetter går till FN:s flyktingorgan UNHCR.

Läs mer: Stjärnspäckat när Hälsinglands största artister skramlar till flyktingkrisen

Bland artisterna finns bland andra Engmans Kapell, Per Persson, Sigge Hill, Ulf Stureson och Monica Törnell.

– Det är häftigt. Det är en sån liten stad och viljan är så stor att hjälpa till, säger Sebastian Österman som ofta hittas på just Gumpels och som är en av initiativtagarna till Bollnäs skramlar.

Han var en av dem som kände ett behov av att göra något mer än att bara lämna ett bidrag till en insamling när allvaret i den pågående flyktingkatastrofen blev känt.

– Det är det största som har hänt sedan andra världskriget och det är inte frågan om man ska göra något, utan vad, säger Dan "Parne" Glavén, i punkbandet Planet Trash, som kommer att spela under kvällen.

Läs också: Femåriga Ruth Askander samlade in pengar

Så småningom hittade skejtarna, punkarna och föreningen Lokomotiv varandra och de bestämde sig för att arrangera Bollnäs skramlar. Det var för en månad sedan. Inom kort var Bollnäs kommuns kulturenhet, som är juridiskt ansvarig för arrangemanget, och Per Larsson, producent vid kulturhuset, med på tåget.

Biljetterna till konserten släpptes förra veckan och de är det snart slutsålda. Inget annat arrangemang i Bollnäs kulturhus har sålt så bra.

Läs också: Konsert gav 18 500 till människor på flykt

Men konsertkvällen kommer faktiskt att vara finalen på arbetet med Bollnäs skramlar. Många vill bidra till arbetet och inom kort startar en auktion av saker som skänkts, bland annat en stor tavla av David Larsson och olika tjänster från företag.

– Nyligen fick man veta att UNHCR var black. Det var helt obegripligt för mig och något man måste göra något åt, säger musikern Peter Green.

Dessutom kommer det att samlas in pengar både via bössor och via swisch. Minst två restauranger och en förening kommer dessutom att bidra på olika sätt.

På frågan om hur mycket pengar de vill samla in börjar arrangörerna spekulera kring om 500 000 kronor är möjligt.

– Men vi vill också att det här leder tankarna till något . Att man kommer ihåg att det finns människor som behöver hjälp, säger Sebastian Österman.

– Hjälpbehovet kommer vara lika stort om en månad som det var för en månad sedan, säger Johanna Syrén i föreningen Lokomotiv.