Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bollnäs- och Hudikbyggen i konflikt

(UPPDATERAD 07:44) Två byggprojekt i Hudiksvalls kommun och ett i Bollnäs har valts ut i varsel om strejk av Byggnads. Konflikten gäller ett nytt kollektivavtal och redan den 15 april kan strejken vara ett faktum för 3 363 byggarbetare.

- Jaha, då har vi väl två veckor på oss att göra färdig vår del av bygget, säger Kent Fredhäll, Ljusdal, som har entreprenaden på att resa stommar, tak och väggar på en del av bygget vid Ica Kvantum i Hudiksvall.

Han och hans firma har fyra personer igång med arbetet och de jobbar extra denna vecka för att kunna vara lediga i påsk. Icahandlare Peter Berglund räknar med att byggtiden nu kommit halvägs och att de nya lokalerna står klara i oktober.

- Jag vet inte vad konflikten betyder för oss. Men var och en förstår att det inte blir något bygg om konflikten bryter ut, säger Peter Berglund som räknar med att öka personalstyrkan med närmare 25 nya jobb när butiken byter koncept från dagens Kvantum till Maxi.

I september förra året sade Byggnads upp kollektivavtalet med Sveriges Byggindustrier. Byggnads vill få igenom ett gemensamt avtal för bygg- och anläggningssidan. Men parterna har inte kommit överens och från och med den första april befinner sig byggarbetsplatser som Maxi i Hudiksvall, brobygget i Iggesund och Hamre gård i Bollnäs i avtalslöst tillstånd.

- Det här är ju inte bra för oss. Vi har en kort byggtid, säger Jon Larsgården, vd för Peabägda Hälsingebygg som har huvudentreprenad för bygget av den nya Maxibutik till en kostnad av hundra miljoner kronor.