Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs metal rules - igen

/

Inmoria är ett nytt metalband från Bollnäs som spås stora internationella framgångar. I dag släpps deras nya debutplatta. – Jag har alltid varit intresserad av det mörka och mystiska, säger bandmedlemmen och sångaren Charles "Chulle" Rytkönen.

Annons

Namnet Inmoria är taget från dvärgarnas grotta "Moria" i filmen "Sagan om ringen". Danne Andersson, keyboardist i bandet, fick klarhet i sitt grubbleri över bandnamn när han såg filmen för "femtioelfte gången".

– Jag kände direkt att mystiken och den mörka atmosfären i grottan skulle passa perfekt till vår musik. Sen lade vi till "in" för att understryka att vi är den miljön.

 

Dark power metal. Så beskrivs musiken av recensenter på internet. Själva säger Danne och Chulle att musiken är hårt pumpande, monoton, dyster och melankolisk, fast ändå melodisk. Och till och med trallvänlig på sina håll. Danne är den drivande motorn i bandet, det är han som skriver all musik och alla låttexter. Inspirationen till texterna kommer till honom när han sätter sig vid datorn.

– Det är ganska mysko. Jag kommer in i någon slags trans där en hel film spelas upp för mig. Människorna i filmen berättar för mig vad jag ska skriva, säger Danne.

Texterna är dystra, men både Chulle och Danne försäkrar att de inte är deprimerade personer.

– Man kan se det lite som en clown som är dyster privat, så är det med oss, fast tvärtom, säger Chulle.

 

Trots att de inte ens hunnit släppa sitt debutalbum har Inmoria fans runt hela jorden. Allt från Brasilien till Taiwan och Östeuropa, räknar Chulle och Danne upp, förutom Tyskland då förstås. Störst tror de att Inmoria är i Brasilien.

– Det är klassiskt, man aldrig blir profet i sitt eget land, säger Danne.

De internationella framgångarna antar de är mycket tack vare Internet, och bra PR-personal.

– Chulle är redan rätt hajpad som metalsångare nere i Tjeckien, skulle han åka dit och spela mungiga eller något skulle det säkert bli slutsålt, säger Danne.

– Folk är rätt galna där nere, flikar Chulle in. Det är som en enda stor metalfestival hela tiden.

 

Väl för att framgångar ute i världen, men hur metal är Hälsingland?

– Bollnäs har väl alltid varit något av ett "metalmecca", så upplevs det i alla fall utifrån, säger Chulle.

Här har det alltid funnits mycket band och många som lyssnar, men i dag kanske det sker lite mer under ytan.

– Förut hette det ju "Bollnäs metal rules" och nu undrar väl folk om vi väckt odjuret igen, säger Danne.

 

Idag, den 26:e juni släpps Inmorias skiva debutalbum "Invisible Wounds" och den fjärde juli håller de skivsläppsfest på Tranan i Bollnäs. Chulle lovar att köra 200 procent på scenen.

– Vi spelar, hoppas på mycket folk och en riktig fest så att vi kan spränga taket! säger Chulle

Turnéplanen för sommaren är ännu inte bestämd, men så fort skivan är släppt hoppas de att allt rullar på. Mycket lutar åt att de kommer att hålla sig i Tyskland, och de har inga planer på några fler Sverigekonserter än nästa lördag.

Annons