Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bollnäs kommun köper en regnbågsflagga – beslut efter lång debatt

Till slut stod det klart, Bollnäs kommun ska köpa in en regnbågsflagga. Men det beslut som kunde ha fattats redan i september krävde måndagskvällens längsta debatt.

Jan Lahenkorvas (S) motion om att köpa in en så kallad regnbågsflagga, att sympatihissa när grannkommuner ordnar pridefestival, togs upp i kommunfullmäktige redan i september förra året.

Kommentar: "När en färgglad flagga är det allra viktigaste att diskutera"

Den gången föreslog ordförande Stefan Permickels (S) att fullmäktige skulle fatta beslut om flaggköp direkt, vilket hade gått om fullmäktige hade varit enigt. Men eftersom den tjänstgörande ersättaren Tomas Brånedal (BP) opponerade sig fick motionen ta den vanliga vägen via kommunstyrelsen innan fullmäktige under måndagskvällen fick ta upp den igen.

Och debatten blev lång, överlägset längst av alla ärenden som togs upp på sammanträdet.

Det berodde emellertid inte på att någon egentligen var emot regnbågsflaggor som sådana. Den enda som yrkade avslag på motionen var Sjukvårdspartiets tjänstgörande ersättare Henrik Olofsson. Och hans motstånd tycktes framförallt bero på att han tycker att ett flagginköp är ett väl enkelt sätt för kommunen att slå sig för bröstet och låtsas att man engagerar sig för hbtq-personers rättigheter.

– Eftersom vi inte arrangerar någon pridefestival här i Bollnäs kommun anser jag att vi ska yrka avslag på den här motionen. Och att vi i sådana fall införskaffar en flagga när vi själva anordnar en pridefestival, sa Henrik Olofsson bland annat.

Läs också: Medborgare vill ha övergångsställe i regnbågsfärger

– Det ena utesluter väl inte det andra? Att markera betyder inte att man ska låta bli att jobba aktivt. Tvärtom är det ett avstamp framåt, replikerade Jan Lahenkorva.

Viss skepsis framfördes även av Tomas Brånedal.

– Det får inte vara så att vi bara hissar flaggan och känner att vi i och med det gör något bra, sa han.

Tomas Brånedal förklarade även att han tycker det räcker med att kommunen hissar den svenska flaggan, som enligt honom står för öppenhet och tolerans, och Bollnäs kommuns egen flagga. Men ingen bollnäspartist yrkade på avslag av motionen.

Läs också: Transflaggan hissas åter i Söderhamn

Resten av de ledamöter som var uppe i talarstolen var klart positiva till ett flaggköp.

Peter Nordebo (L) föreslog ett tillägg i motionen, om att flaggan inte bara ska hissas när till exempel Söderhamn anordnar pridefestival. Han tycker att kommunen ska kunna göra det även om det känns motiverat av andra skäl.

– Så behöver vi inte begränsa oss till just de tillfällen då det är prideaktiviteter, sa han.

Efter drygt en halvtimmes debatt enades fullmäktige om att anta motionen, med Peter Nordebos tilläggsförslag.

Mer från fullmäktige: Andningspaus för Bollnäskulturen – kommunfullmäktige skjuter upp beslut om sparkrav