Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs har vaknat, tar kamp mot drogerna

/

Beslagtagen GHB, en man anhållen för misstänkt narkotisksmuggling, förstärkt polisarbete, nattvandare som nyrekryterar, en nystartad förening av ungdomar - Vi mot droger, och information till föräldrar om droger. Det är bara en del av allt som händer just nu.

Annons

Bollnäs har vaknat. Arbetet mot drogerna har tagit rejäl fart.

Inte minst är det eldsjälen Kia Erdogan från Bollnäs som satt avtryck med sin förening, Vi mot droger, VMD. För den som vill visa att man stödjer VMD går det bra att göra som nästan 5000 andra personer redan har gjort, gå med i VMD:s grupp på Facebook.

Deras viktigaste uppgift är dock att finnas i verkligheten för att diskutera och påverka ungdomar så att attityderna mot droger förändras.

På måndag är det också dags för information från polisen och kommunen om droger för föräldrar på Torsbergsgymnasiet. Förhoppningen är en fullsatt aula med engagerade föräldrar.

Debatten har under veckan fokuserat mycket på föräldrarnas roll, som är helt avgörande. Samtidigt måste föräldrar få stöd.

Samhället måste hjälpa till, stötta och ge föräldrar redskap. Annars riskerar maktlösheten att lamslå en familj som försöker hjälpa ett barn som håller på att trilla in i drogberoende. Droger finns överallt och i alla sorters familjer.

Så länge det finns droger så kommer det finnas ungdomar som trillar dit. Därför är också polisens arbete för att få stopp på droghandeln viktig.

GHB är en livsfarlig drog. Det har inte undgått någon i Bollnäs. Dessutom är den extremt beroendeframkallande. Och billig. Polisen i Bollnäs har under de senaste veckorna fått förstärkning. Det har gett resultat. En man är nu häktad och två liter GHB är beslagtaget.

Det svåraste arbetet återstår dock. Det är en attitydförändring som måste till bland ungdomar. Det ska aldrig vara häftigt att pröva droger.

Och då måste alla hjälpa till. Föräldrar måste ta diskussionen vid middagsbordet. Skolan måste diskutera droger. Det måste också finnas drogfria aktiviteter utanför skolan.

Prata, prata, prata, tjata, tjata, tjata som Kia Erdogan på VMD beskriver det.

Och det är viktigt hur det görs.

Ljusnans intervju med ungdomar på Gumpels i torsdags vittnar om att det är lätt att få tag på droger i Bollnäs. GHB är den nyaste drogen men också cannabis, hasch och rohypnol är droger som ungdomarna betraktade som lätta att få tag på.

Deras recept mot drogerna var mer diskussioner i skolan. Men inte en lärare som "står där och mässar" utan någon som själv har erfarenhet av droger. Det är viktigt med en trovärdig avsändare om ungdomar ska lyssna.

Arbetet mot droger har länge varit eftersatt i Bollnäs.

Men händelsen för två veckor sedan, med den 18-åriga flickans tragiska död, har fått många att vakna, både ungdomar och vuxna.

Och med polisens nya tillslag, Kia Erdogans fantastiska initiativ VMD, engagerade föräldrar, nattvandrare och skolans aktiviteter har Bollnäs alla möjligheter att vinna kampen mot drogerna.

Mer läsning

Annons