Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bollnäs behöver ny ledning

Det behövs en ny politisk ledning och en förändrad politik i Bollnäs kommun om samhällsutvecklingen i Bollnäs ska få en långsiktigt hållbar inriktning.

I Sundbybergs stad har fullmäktige antagit en klimat- och hållbarhetspolicy. Staden vill skapa ett ekologiskt hållbart samhälle och ta ansvar för en god miljö och hushållning av naturresurser.

Vid all planering och i alla beslut ska hänsyn tas till hälso- och miljökonsekvenser. Staden ska uppnå ett ekologiskt hållbart samhälle bland annat genom att skapa förutsättningar för att människor enkelt ska kunna välja att vara klimat- och miljöanpassade, att ha miljöeffektiv avfallshantering, att effektivisera transporter och energianvändning.

Miljöarbetet ska mätas och redovisas till fullmäktige varje år och då finns ett antal utvalda miljöindikatorer att mäta efter. Blanda annat koldioxidutsläpp per invånare, resor i kollektivtrafik per invånare och ekologiska livsmedel som köps in av kommunen. Dialog ska föras mellan invånare, företag, organisationer och myndigheter för att ta ett gemensamt ansvar och utbyta kunskap med varandra. Var och en måste ta sin del av ansvaret för att uppnå ett hållbart samhälle.

Hur långt ifrån denna ambition befinner sig inte ledande politiker i Bollnäs kommun! De politiker som ingår i kommunstyrelsens arbetsutskott lämnade ett beslutsförslag på två motioner med inriktning på en hållbar utveckling som innebar avslag. Det anmärkningsvärda var att antagandet av en klimatstrategi lämnades som motiv/argument till avslaget på motionerna. Kan bristen på kunskap och insikt i miljöfrågor bli tydligare?

Det behövs en ny politisk ledning och en förändrad politik i Bollnäs kommun om samhällsutvecklingen i Bollnäs ska få en långsiktigt hållbar inriktning.

Per-Olof Åberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel