Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bollnäs bandystjärna Hans Åström myste på prinsdopet

Han gjorde entré i Slottskyrkan tillsammans med prinsessan Madeleine och sågs skratta på Slottsbacken med norska kronprinsessan Mette-Marit.
Bollnäs bandystjärna Hans Åström, fadder till prins Oscar, umgicks verkligen kungligt under prinsdopet.

Kronprinsessan Victorias och prins Daniels lille son är nu döpt. Under fredagen fick Oscar Carl Olof källvatten från Öland hälld över sin hjässa och fick även ta emot serafimerorden av morfar kungen.

På plats i Slottskyrkan i Stockholm fanns flera av prins Daniels släktingar från Hälsingland, däribland Hans Åström från Bollnäs. Han hade fått det mycket ärofyllda uppdraget som fadder till prins Oscar.

När kronprinsessparet, prinsessan Estelle och prins Oscar gick in i Slottskyrkan var de följda av lillprinsens fem faddrar. Först i ledet bakom huvudpersonerna gick kronprins Frederik av Danmark och kronprinsessan Mette-Marit av Norge. Därefter gjorde Hans Åström entré i sällskap med prinsessan Madeleine och kungabarnens kusin Oscar Magnuson.

Bollnäs egen bandykung slog sig ner längst fram i kyrkan på en gyllene stol, på en av de finaste platserna, mittemot kungafamiljen.

Tillsammans med de andra faddrarna kommer han att ha en viktig roll i prins Oscars liv, han ska finnas där som rådgivare och mentor. Under dopceremonin fick faddrarna, tillsammans med föräldrarna, lägga sin hand på Oscars huvud i en dopritual.

Som bevis för sitt hedersuppdrag fick Hans Åström sedan ta emot ett fadderbrev av Michael Bjerkhagen, pastor i Kungliga Hovförsamlingen.

Prinsdopet blev en familjär och fridfull historia. Oscar skötte sig galant och sov under stora delar av dopet.

När ceremonin var över tågade kronprinsessparet och faddrarna ut ur kyrkan. Framför den magnifika slottstrappan blev det gruppfotografering med kungaparet, kronprinsessparet, de kungliga småbarnen, kronprins Frederik, kronprinsessan Mette-Marit, prinsessan Madeleine, Oscar Magnuson – och Hans Åström.

Bandystjärnan fick också följa med ut på Slottsbacken för att ta emot folkets jubel. Där pratade och skrattade han med kronprinsessan Mette-Marit av Norge, samtidigt som det sköts 21 salut från Skeppsholmen.

Efter dopceremonin väntade mottagning på slottet och privat lunch för de närmaste.

Smeknamnet "Hans Majestät" har aldrig klingat så bra på Hans Åström som under fredagen.