Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bolag vill avtala bort yttrandefrihet

Eon använder maffialiknande metoder för att hindra boende nära Gubbaberget att yttra sig när det gäller den planerade vindkraftsparken menar Peter Carlson från Stugutjärn.

– Man avtalar bort opinionen. I mitt fall fick jag hotet att om du inte är tyst så får du ett helsike. Det är en attityd som känns tråkig.

Eon och SCA Energy vill gemensamt bygga en vindkraftspark med upp till 46 vindkraftverk på Gubbaberget i Ljusdals och Ånge kommuner, de flesta på Ljusdalssidan.

Peter Carlsson har sin fastighet alldeles intill den planerade parken på Gubbaberget med huset längst bort från den planerade vindkraftsparken. Verken får inte ge upphov till mer än högst 40 decibel vid bostäder eller fritidshus. Peter är därför orolig för att ljudnivån kommer att bli högre än så på resten av fastigheten

– Om Eon bygger så belägger man min mark med byggförbud. Ljudet blir ju för högt för att vi ska kunna få bygglov på marken.

Han tog därför kontakt med Eon för att försöka lösa den här frågan. Företaget svarade genom att skicka ett avtal där det stod att Eon kommer att anpassa ljudnivån vid ny bostads- eller fritidsbyggnad på Peters fastighet om han under 10 år inte försöker påverka länsstyrelse, kommun eller allmänhet avseende projektet. Inte heller får han överklaga ett eventuellt miljötillstånd.

– Det innebär att om det pågår ett miljöbrott när de bygger så får jag inte anmäla det, då gör jag avtalsbrott.