Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bokslut: Iggesund ökade vinsten under 2015

2015 blev ett år i nivå med året innan för Holmen enligt bokslutet. Iggesund utmärkte sig med bättre resultat.

Se inslaget: TV: Satsning på över 300 miljoner

Årets vinst för koncernen blev 1,7 miljarder kronor. Prisnedgångar på tryckpapper och sågade trävaror och flera större ombyggnads- och underhållsstopp var saker som påverkade vinsten negativt.

Det uppvägdes dock till stor del av en svagare svensk krona, bra produktion och kostnadsrationaliseringar. Den svaga svenska kronan innebär att Holmen får extra bra betalt för sina varor.

Iggesund Paperboards leveranser uppgick till 499 000 ton under 2015, vilket var marginellt högre än 2014.

Läs också: Vallviks bruk trycker på gasen

Vinsten för Paperboard, som består av fabrikerna Iggesunds bruk och Workington i England, gav 847 miljoner kronor i vinst för 2015. Året innan var vinsten 674 miljoner. Förbättringen beror även här på en svagare svensk krona, men också på sänkta produktionskostnader.

Läs också: Skogsindustrin investerar stort

Betydligt tuffare har det varit för sågverken i Iggesund och Bråviken, som är anläggningarna i Holmen Timber. Vinsten minskade till 9 miljoner kronor för 2015, jämfört med 37 miljoner 2014. Försämringen beror enligt Holmen på lägre försäljningspriser och högre timmerkostnader. Vinstminskningen bromsades delvis av en svagare svensk krona.

Marknaden var fortsatt tuff med stort utbud.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik