Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bokslut för kontroversiell behandling

Under två år har psykiatrin och socialtjänsten i Hudiksvall i ett gemensamt projekt behandlat tunga missbrukare med hjälp av bland annat Subutex och Metadon. Nu visar en ny uppsats från högskolan i Gävle hur delar av projektet har fungerat.

– Det som fungerat bäst är att det funnits en öppen och rak kommunikation mellan psykiatrin, beroendecentrum och läkare. Det är egentligen ganska ovanligt inom sådana här projekt, men här har det märkts att alla vill att det ska fungera, säger Torbjörn Brandt, som skrivit uppsatsen.

Det har också funnits svårigheter och hinder under projektet. Torbjörn Brandt berättar.

– Hela projektet är mycket komplext. Det handlar i grund och botten om människor, i det här fallet en grupp individer med ett svårt opiatmissbruk bakom sig. Jag har sett att det varit en svår balansgång – och till viss del olika syn mellan beroendecentrum och psykiatrin – med hur man ska hantera till exempel ett återfall. Samtidigt som man ska följa regler och föreskrifter så måste man ju också ha en helhetssyn och ett mänskligt perspektiv.

Att behandla missbrukare med Subutex och Metadon är inte helt okontroversiellt och under våren har het polemik utspelat sig på tidningens insändarsidor. Torbjörn Brandt menar också att omvärldens syn på behandlingen kan påverka projektet.

– Jag har sett en tydlig ideologisk skillnad angående hur man ska komma till rätta med drogproblemet.