Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bok: Väninnegänget som börjar leva efter sextio

Litteraturrecension
Eva Swedenmark: Om ni inte börjar leva gör jag slut
Ordberoende förlag

I vår ungdoms- och nymodighetsdyrkande kultur har en åldrande människa låg status, och särskilt kvinnor finner sig en vacker dag plötsligt vara ointressanta och osynliga i omgivningens ögon.

Nu har en litterär motrörelse uppstått. Plötsligt kommer den ena efter den andra av böcker med "äldre kan"- tema; feel good-romaner för övre medelåldern, senior lit, mappie lit eller vad man nu ska kalla genren.

Här är det väninnegänget där en plötsligt får spader på att de alla sjunker längre och längre in i vanan, letargin, krämporna, uppgivenheten och obemärktheten. Hon utmanar de andra på att göra listor över gamla drömmar att förverkliga, och sedan startar ett äventyr, en skröna som omfattar allt från inbrott till utlandsresor - inte alltid på rätt sida lagen - för att hämnas svek och leta kärlek, söka nya relationer och fördjupa gamla.

Eva Swedenmark är en erfaren författare ; här strävar hon ibland, tycker jag, så mycket efter enkelhet och satsar så helhjärtat på handlingen att de litterära greppen ibland blir lidande. Det blir lite av äventyrsbok över första halvan. Men roligt och fantasifullt blir det, inte minst när gänget är ute för att hämnas och rentav tar i för mycket - det är inte lätt att vara nybliven amatörskurk när man är över sextio.

Andra halvan ger mig den större behållningen: här sluter damerna cirklar, reparerar det som gick fel för länge sedan, avslöjar djupa hemligheter, och det blir varmt och gripande. Och visst behöver vi dessa uppmuntringsböcker som vågar utmana åldersnojan och hävda att den mogna skönheten är den bästa, att nya möten och upplevelser bara blir bättre mot en bakgrund av erfarenhet, och att livet är till för att levas fullt ut - så länge vi har det.

Läs mer om Eva Swedenmarks böcker