Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bok-Ove, sanningen och fiktionen.

Fyra år gammal öppnades en ny värld för mig. Det var då, med stor hjälp av min syster som sedermera blev lärare, jag lärde mig att läsa. Förälskelsen till litteratur övergick till djup kärlek några år senare. Förmodligen med hjälp av Bok-Ove.

Annons

Ove kom till Stentägtsskolan i Söderhamn, kanske en gång i månaden, och hade med sig ett nytt gäng böcker varje gång. Böcker som jag inte hunnit hitta själv på biblioteket ännu, böcker som inte fanns i bokklubben. Ove gläntade på helt fantastiska äventyr när han berättade om böckerna. Efteråt var det nästan slagsmål om vem som skulle få låna böckerna. För jag var inte ensam om att vara trollbunden. Hela klassen där på Stentägtsskolan i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet, fick smak på berättelser.

Vilken talang! Och vilket avtryck. Ungefär i samma veva flyttade min pappa till Sundsvall. Om ni har besökt Kulturmagasinet i Sundsvall känner ni till vilken guldgruva det är för läsintresserade. För en bokslukande 10-åring var det som att gå in i ett slott. Ett slott fyllt med böcker! Varje gång jag och pappa besökte biblioteket lånade vi en halv kasse böcker var och sedan parkerade vi oss i varsin del av soffan och läste. Och läste. Och läste.

Femton år senare jobbade jag en tid som pedagog på just Kulturmagasinet. När jag gick in i biblioteket kunde jag fortfarande hitta var favoritböckerna stod. Var jag hittade CS Lewis sagor om Narnia, eller Eva Ibbotsons humoristiska spökböcker, som sägs ha inspirerat JK Rowling till att skriva Harry Potter. Det var fortfarande ett bokslott.

Böcker och bibliotekarier är viktiga. Inte bara förmedlar de senare läsupplevelser, de är också tränade att granska information. I den informationsflod vi lever i är det livsviktigt, helt enkelt, att kunna källgranska. Att förstå att det som står på Facebook inte alltid är sant, och att Wikipedias styrka, där alla får vara med och bidra, också är dess svaghet.

Vinner gör den som har verktygen i sin hand för att kunna kritiskt granska. Förloraren kan inte skilja på sanning eller fiktion.

Mer läsning

Annons