Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bojkotta gmo-uppfödd kyckling

Från och med februari månad är det fritt fram för de danska kycklinguppfödarna att ge gmo-foder (gmo, genetiskt modifierade organismer) till sina djur.

Branschorganisationen Dansk slagtefjerkræ som fattat detta omdömeslösa beslut påstår att efterfrågan på ekokyckling inte är tillräckligt stor. Låter konstigt då det råder brist på ekokyckling i Sverige.

Bästa sättet att undvika gmo-smittade kycklingar och livsmedel är att köpa ekologiskt. I dag omfattar den svenska branschöverenskommelsens gmo-förbud; fläsk, nötkött, matfågel, ägg och mjölk. Den ska vi slå vakt om. Bidra inte till att LRF Ungdom, som vill slopa den nuvarande branschöverenskommelsen, ska kunna använda samma kortsiktiga argument som i Danmark. Att efterfrågan är för liten på gmo-fria produkter.

Dessvärre har de stöd av jordbruksminister Eskil Erlandsson som är för gmo-grödor. En bojkott av danska jordbruksprodukter vore på sin plats. Förlorade exportandelar är nog det enda som biter på de danska djurfabrikanterna. Enligt Dansk slagtefjerkræ ska 117 miljoner kycklingar uppfödas till slakt i Danmark i å, varav en stor del går på export.

En mycket stor del av kycklingfodret är importerat från bland annat Brasilien. Motståndet mot gmo är starkt bland konsumenterna i hela Europa. Och en påbörjad svensk bojkott kan sprida sig till fler länder. Stor del av kycklingfodret är importerat från bland annat Brasilien.

Det största hotet med gmo-grödor förutom alla hälsorisker är den inbyggda gen där växten tillverkar sitt eget insektsgift som dödar insekter men också humlor och bin. Utan deras pollinering blir det inte bara som Rakel Carson skrev en "tyst vår utan också en tyst sommar".

I USA, där gmo-grödor har odlats några decennier på samma arealer, är bi och humlor, insekter och fåglar nästan helt utrotade. De flesta gmo-grödor bidrar dessutom till ökad resistens mot antibiotika då de innehåller en antibiotikagen (NptII).

Rune Lanestrand

tid. redaktör för Småbrukaren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel