Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boende är kritiska till jätteparken: ”Jag förstår inte varför vi ska få hit skiten”

Från idyll till industriområde om vindkraftverken byggs – det anser boende och företagare efter kustvägen.
Men redan nu står det klart att beslutet kommer att överklagas.
– Behövs det går vi vidare till Europadomstolen, även om vi är små människor måste vi få leva ett liv, säger K G Lindström i Sunnäsbruk.

Flera boende, föreningar och företagare efter kustvägen mellan Vallvik och Axmarbruk är starkt kritiska till att Bergvik Skog fått tillstånd att bygga 98 vindkraftverk i Ödmården.

Läs mer: Ja till 98 vindkraftverk i Ödmården: ”Fler jobb och grön energi är en bra kombo”

– Jag förstår inte varför vi ska få hit skiten, vi bor granne med Sunnäs och de kommer att få ett helvete, det där är inget vi vill ha, säger Christer Bäckius i Maråkers Intresseförening.

I en gammal arbetarlänga i Sunnäsbruk har Henrik Skoglund sin firma. Allt sedan diskussionerna började om att bygga en jättevindkraftspark har energin sugits ur honom. Han känner sig uppgiven och sover dåligt om nätterna.

– Jag är född och uppväxt i Sunnäsbruk och har starka känslor för platsen, säger han.

Läs mer: Hälsinglands största vindkraftspark kan stå klar 2020: "Vi har väntat länge på det här"

Men för honom blir det omöjligt att bo kvar om bygget blir verklighet. Och då är det inte inom Söderhamns kommun han flyttar, och företaget tar han med sig.

– Vindkraftverk är en jättekorkad idé. Vem vill flytta till en industripark? Vi kan inte sälja husen och kommer inte härifrån. Vi kommer att få skänka bort husen. Det är fan inte roligt, framtidstron är inte stor... säger han.

Det närmsta verket kommer att hamna en dryg kilometer från Henriks bostadshus.

– Landskapsbilden blir helt förändrad, det blir störande ljud och vi kommer att se alltihopa.

Han är övertygad om att turismen och hitflyttningen av stockholmare kommer att upphöra och att kommunen biter sig själv i svansen.

På stående fot säger han att han kommer att överklaga beslutet, grannen K G Lindström är inne på samma linje.

– Behövs det går vi vidare till Europadomstolen, även om vi är små människor måste vi få leva ett liv, säger K G.

– Jag tror vi kommer att vinna. Vi har tunga argument. Det är ett natura 2000-område, det är flera fåglar som häckar som drabbas av vindkraftverken. De löper risk att förolyckas. Här finns också havsörn och fiskgjuse, de har inte tagit hänsyn till fågellivet, säger Henrik.

Läs mer: Fullmäktige sa ja till vindkraftverk

Bergvik Skog som företag har han inget emot, de vill tjäna pengar och hyra ut sin skog, säger han. Däremot tycker han att argumentet om miljövänlig el haltar.

– Det är inte miljövänlig el, det är nonsens. Man bryter metaller och sen ska vindkraftverken sättas upp, det är inte miljövänligt.

Per Skyttner på Bergvik Skog anser att företaget har bemött allt som anförts, ärendet har dessutom prövats av berörd myndighet. Flera parallella processer pågår samtidigt, han tror därför inte att ett överklagande nödvändigtvis behöver försena en eventuell byggstart.