Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bodström gör upp med allt och alla

/

Thomas Bodström har gjort sitt som politiker. Åtminstone på högre nivå. Det kan vi vara tämligen säkra på.
Om det tidigare fanns en dörr som stod lite lite på glänt för en comeback så slog Bodström i går igen den med besked.
Och vi kan vara säkra på att den reglades snabbt från insidan.

Annons

Den före detta socialdemokratiske riksdagsledamoten och justitieminister släppte i går sin bok ”Inifrån. Makten, myglet, politiken”. Lanseringen av boken har egentligen pågått sedan ett bra tag tillbaka, där delar av innehållet har läckts och löften har ställts ut om vad presumtiva läsare av boken har att vänta.

I dag fortsätter showen då Bodström sannolikt kommer att dyka upp i varenda tv-soffa och ställa upp på intervjuer på alla andra möjliga sätt och vis.

Det är knappast överraskande. Är det något som Bodström har visat sig vara bra på så är det att sälja sig själv och sitt budskap. Någon vidare bra politiker var han däremot inte, vilket också framträder i boken. Bland annat uppger Bodström att han skickat propositioner till riksdagen utan att ha läst igenom innehållet ordentligt.

Att Bodström hellre ägnade sig åt annat än det politiska arbetet visade sig ju också efter valförlusten 2006 då han ofta ”kvittade” ut sig och hellre skrev böcker eller praktiserade som advokat trots att han var ordförande för justitieutskottet.

I sin bok gör Bodström upp med allt och alla. Journalister kritiseras, statsminister Fredrik Reinfeldt beskrivs som ”arrogant och elitistisk”, utrikesminister Carl Bildt som ”Sveriges mest överskattade politiker” och även kungen får sig en släng av sleven.

Vänsterpartiet beskrivs som en sekt och Miljöpartiet anser han vara toppstyrt.

Hårdast i kritiken är Bodström mot sina kollegor inom Socialdemokraterna.

Håkan Juholt beskrivs som en kuppmakare, som hade en plan för att tvinga bort Mona Sahlin från posten som partiledare. Till sin hjälp uppges han ha haft Helen Fritzon och Morgan Johansson från Skåne och Peter Hultqvist från Dalarna.

Påståendet fick i går Fritzon och Johansson att skicka ut ett pressmeddelande där de menade att Bodström inte är omdömesgill. De förnekar helt att det skulle ha varit frågan om någon kupp.

De passar också på att hävda att Bodström inte gärna kunde veta vad som hände i höstas eftersom han då befann sig på andra sidan Atlanten och varken satt med i partistyrelsen, verkställande utskottet eller tillhörde distriktsordförandekretsen.

Det är ju i sig rätt och riktigt. Men uppgifterna är ingenting som Bodström själv har kokat ihop, utan bygger på det samtal som han hade med Mona Sahlin då de träffades i USA i december förra året.

Fast det är inte bara i egenskap av kuppmakare som Bodström kritiserar Juholt. Bodström förefaller övertygad om att Juholt inte är rätt person som partiledare för Socialdemokraterna. Och han ”tvivlar starkt på att Carin Jämtin” – som nytillträdd partisekreterare – ”är rätt person på rätt plats”.

Om Bodström hade något förtroende kvar inom den socialdemokratiska rörelsen så lär de vara betydligt färre efter lanseringen av den här boken. För även om det alldeles säkert är många sanningar som levereras så finns det ingen acceptans för att man hänger ut sitt parti och sina partikamrater på det här sättet.

Alldeles oavsett borde han vara slut som politiker ändå. I sin bok berättar Bodström nämligen att han farit med osanning inför konstitutionsutskottet. Det gällde frågan om hans medverkan i SVT-programmet ”Grynet” där han skulle ha medverkat samma dag som en rymning genomfördes från ett fängelse, där det även togs gisslan.

Bodströms pressekreterare tog kontakt med SVT som stoppade programmet, men i KU så förnekade Bodström att han bett pressekreteraren försöka stoppa programmet från att sändas. Detta eftersom han kommit underfund med att det var ett brott mot grundlagen.

En justitieminister som bryter mot grundlagen och ljuger för KU har förbrukat sitt förtroende.

Fast det betyder inte att vi har hört det sista av Thomas Bodström. Långt ifrån.

Vi kan tvärtom vara säkra på att han även framöver kommer att se till att både synas och höras.

Mer läsning

Annons