Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästbok med respekt

/

Hälsingeförfattaren Katarina Widholm ger nu ut sin tredje bok om den djurälskande Jina med den rätt diffusa titeln "Vill du det, Jina?"

Annons

Diffust är däremot inte hennes ärende: här handlar det till stor del om kärlek till djur, till hästar och hundar, och den kunskap och den förståelse som förmedlas känns både äkta och djup. Det är en bok som tar intresse för och relationer till djur på största allvar, och det visar på god respekt för de unga läsarna som hyser samma fascination.

I övrigt är det relationer mellan människor som står i fokus. Både ungas och äldres liv kan kastas omkull när bästa vännen flyttar och det byggs upp outredda konflikter. Här är trådarna mellan människor mestadels skildrade så att man både känner igen sig och lever med. Med något undantag, till exempel att man irriterar sig på Jina för att hon är så passiv och låter relationen till bortflyttade Elin bara rinna bort. Varför svarar hon inte på Elins mejl, om hon nu saknar och sörjer henne så mycket? Det går inte riktigt ihop. Likaså känns språket, åtminstone från början, lite omständligt. Det känns tydligt att det är en vuxen som försöker berätta i ett barns ställe. Bitvis förekommer också en del konstigheter i korret.

Men att ha skicklige och välkände Jens Ahlbom, som liksom Katarina Widholm bor i Hudiksvall, som illustratör är en stor fördel, och mest känns karaktärerna både äkta och sympatiska med både goda och dåliga sidor. Vackert är till exempel att Johans problem ges förståelse och att det inte är den strömlinjeformade hästberättelsen där någon kämpar, tävlar och vinner. Här stöts Jina i stället bort från ridningen när pappan pressar på att hon ska tävla. Det är bra människor vi får lära känna, och de behandlas med tilltro av författaren. Såväl gammal som ung.

Mer läsning

Annons