Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokrecension: Mer mordmys på Shetlandsöarna

/

Annons

Dött vatten

Ann Cleeves

Albert Bonniers Förlag

Hängde du med deckarna om kriminalaren Jimmy Perez på Shetlandsöarna som SVT sände i början av året? Om inte finns nu chansen att ta igen en del när Ann Cleeves Dött vatten nu ges ut på svenska.

Här är det en journalist med rötterna på öarna som hittas död och polisen får börja leta förutsättningslöst efter ledtrådar. Det är minst sagt uppförsbacke.

Språkligt är det rakt och enkelt, men intrigerna är desto mer vindlande och fyllda med blindspår och lögner. Cleeves fångar ett samhälle som är modernt och på alla sätt välbekant, men samtidigt väldigt isolerat. Den lilla polisstyrkan på öarna blir något slags civilisationens sista utpost som med lokalkännedom och övertalningsförmåga som enda vapen försöker hålla brottsligheten stången. Här finns alltid dolda lojalitetsband och oförätter; skulder och tillgodohavanden under ytan.

Kunskaper om vem som är släkt med vem eller vem som brukar åka med färjan en viss dag är den verkliga hårdvalutan för en polis i den här miljön och Jimmy Perez sitter på en hel del sådant kapital.

Mer läsning

Annons