Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Böcker förstörda på läckande bibliotek

Ett trettiotal barnböcker har blivit fuktskadade efter att det har regnat in på Söderhamns bibliotek.
– Det är väl några böcker men det kunde ha gått mycket värre, säger bibliotekschef Nils Rundkvist.

Fallande träd och inställda tåg hör till vanligheterna vid kraftiga oväder. Men nu har även litteraturen fått erfara vad massiv nederbörd kan ställa till med. Biblioteket i Söderhamn har under flera år haft problem med att vatten läcker in och då framför allt vid ytterväggarna, entrén och personalrummet.

– Normalt sett är det inga problem men när det blir sådana här extrema omständigheter så brukar det kunna ske. Innan vi gick hem i går ställde vi ut hinkar där vi visste att det kunde läcka, säger Nils Rundkvist.

Men det hjälpte föga. När personalen kom till jobbet på morgonen upptäckte man ett gäng barnböcker som fått vattenskador. Just det stället har det aldrig tidigare regnat in på.

– Fastighetsägaren har varit här flera gånger under åren och kommer hit igen så fort det slutar regna. Då ska de titta på varför det har läckt in, säger Rundkvist.

– Det är ju ett platt tak på byggnaden och så vitt jag förstår är det som är problemet. Till en början hade man planer på att bygga på ett plan med lägenheter och det är nog något sådant som behövs för att komma till rätta med det. Annars får vi hoppas på sol, säger Nils Rundkvist.