Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bocken får inte längre vara trädgårdsmästare

/

Annons

Växtförädling, arkitekttjänster, caféer, camping, bad och fastighetsskötsel. Det är bara några exempel på kommunala verksamheter runt om i landet som konkurrerar med det privata näringslivet.

Osund kommunal konkurrens brukar det kallas.

Det var inte så länge sedan all kommunal verksamhet drevs av kommunen. Skolor, förskolor, äldreboenden, gym och caféer. Allt drevs i kommunens regi.

Så är det inte längre.

Men var gränsen går för kommunens engagemang är inte glasklar.

Svenskt Näringsliv brukar mäta hur privata företagare i kommunerna uppfattar kommunens konkurrens.

I den senaste mätningen, som kom för två år sedan, rankades kommunerna i Hälsingland mycket lågt. Företagarna i Nordanstig och Ljusdal var mest missnöjda. De upplevde en stor konkurrens från de kommunala verksamheterna.

Från näringsklivet har det länge efterfrågats en hårdare lagstiftning för att få en laglig möjlighet att pröva kommuners konkurrerande verksamheter. Både i konkurrenslagstiftningen och i kommunallagen.

I dag finns inget att sätta emot.

Det har visserligen funnits ett medlingsråd, konkurrensrådet, som företag har kunnat anmäla beslut till.

Men eftersom de inte haft några befogenheter och dessutom har SKL, Sveriges kommuner och landsting suttit med veto i rådet, så har det varit som att göra bocken till trädgårdsmästare.

Inget har hänt.

Nu ska det dock hända saker.

Näringsminister Maud Olofsson (C) berättade tidigare i veckan att en ändring av konkurrenslagen ska göra det möjligt med domstolsprövning av konflikter mellan privata företag och aktörer i offentlig sektor.

Ett bra förslag. Visserligen har förslaget legat i långbänk sedan 2001. Men det är bra att det äntligen blir till verklighet.

Den som tycker sig vara utsatt för osund kommunal konkurrens kan anmäla sitt fall till konkurrensverket och få det prövat. Om anmälan faller under lagstiftningen så kan kommunen dömas till vite.

Poängen med lagen är framförallt att den finns. Att lagstiftning finns brukar tvinga kommuner och landsting till eftertanke. Och används den rätt kommer det under nästa år att komma flera rättsliga prövningar som visar var gränsen går för den kommunala kompetensen.

Bollnäs kommun har till exempel satsat många miljoner på en camping, som bara ligger ett stenkast från en privat driven camping.

Visserligen drivs campingen av en privat arrendator. Men är det osund kommunal konkurrens att bygga en camping med skattemedel?

Frågan om osund kommunal konkurrens var som hetast för några år sedan.

Då publicerade både Svenskt Näringsliv och Företagarna granskningar av Sveriges kommuners näringsverksamhet.

Debatten gjorde att flera kommuner uppmärksammade frågorna. Ett exempel är att Ljusdals kommun för två år sedan gjorde en granskning av all sin externa verksamhet.

Det hade antagligen större effekt för det lokala näringslivet än vad den nya lagstiftningen kommer att ha.

Men om den leder till återhållsamhet i de kommunala verksamheterna runt om i landet så får det ses som ett stort första steg för ett sunt företagsklimat i kommunerna.

Mer läsning

Annons