Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bluffmejl från "Soderhamn kundtjänst"

Flera personer har den senaste veckan fått e-post där "Soderhamn kundtjänst" uppmanat dem att uppge sina inloggningsuppgifter. Det rör sig om ett bedrägeriförsök.

Annons

I mejlet hotas mottagaren med att hans eller hennes e-postkonto kommer att plockas bort om inte användarnamn och lösenord lämnas ut. IT-avdelningen på Söderhamn Nära är medvetna om bluffen och har gått ut med en varning på sin hemsida.

- Man ska aldrig, aldrig, aldrig lämna ut sina lösenord till någon. Det finns ingen internetoperatör som frågar efter sådant här, säger Anders Svensson, teknisk chef på Söderhamn Nära.

Det räcker med en snabb titt på mejlet för att slå fast att den som skrivit det inte behärskar det svenska språket. Av meningsuppbyggnaden att döma är det ursprungligen skrivet på engelska och översatt till svenska i ett datorprogram. Det rör sig om ett solklart fall av så kallad phishing, internetbedrägerier som går ut på att lura till sig viktiga inloggningsuppgifter.

- Sådant här sker hela tiden även om metoderna går i vågor, säger Anders Svensson.