Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bluffakturor till restauranger

Bluffakturorna ökar och förra veckan fick Håkan Carblom på Järnvägs sin första.

Annons

Fakturan som är på 2 600 kronor är från ett företag som kallar sig DK Brandteknik. På fakturan står bland annat information om vad man som restaurangägare är tvungen att göra för att uppfylla Lagen om skydd mot olyckor. Man uppmanas att kontakta företaget för att de ska göra en brandteknisk utredning och föra brandskyddsdokumentation. Om inte pengarna betalas in och en dokumentation görs står det att serveringstillståndet kan dras tillbaka.

– Det fanns fyra telefonnummer på fakturan, men inget av dem fungerade, säger Håkan Carblom på Järnvägs, som gick till polisen och lämnade in fakturan samt gjorde en polisanmälan.

Varken DK Brandtekniks fyra telefonnummer eller företagets hemsida fungerar. Allt är bara bluff. Det här är den första bluffakturan Håkan Carblom har fått under tiden på Järnvägs.

– Det är viktigt att alla krögare får reda på det här och varnas, säger han.

Företaget, DK Brandteknik, lades den 22 juli till på Förenade bolags Varningslista över företag som skickar ut bluffakturor. Förenade bolag är ett nätverk som samlar information och hjälper företagare att säga nej till bluffakturor.

– Just den här fakturan har skickats ut i ett massutskick till ett 1 000-tal personer som driver någon form av restaurangverksamhet, säger Ludvig Isacsson på Förenade Bolag.

Han berättar att det skett en allmän ökning av bluffakturor de senaste åren och att de blivit mer slipade och svårare att upptäcka. I regel tar det ett par dagar innan Förenade bolag kan rapportera om en ny bluffaktura, men ofta kan de gå ut med en varning redan på dagen fakturorna skickats ut.

Anders Sigurdsson kriminalchef i Ljusdal vet att anmälan kommit in, men att den inte behandlats ännu.

– Är det samma företag som skickat ut till flera verksamheter över hela landet kan polisarbetet centreras till en person som kan sitta någon annanstans än i Ljusdal, säger Anders Sigurdsson.

Han bekräftar dock att inga pengar har betalats och att det hela rubriceras som försök till bedrägeri.