Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blöt första kväll för nya leken

Årets Strömmingslek började bra men blött. Arrangörerna gick med huvudet mot himlen och spanade mot regnmolnen. Besökarna kom ändå och ägnade sig åt tivoli och musik. Även om come-backande popbandet Style spelade inför allt för liten publik.

När knallarna anlände till Söderhamn och satte upp sina försäljningsstånd regnade det. Även om regnet gav med sig fick de första besökarna strosa på fuktig asfalt i väntan på nästa regnskur. Men det förblev uppehåll så länge det var ljust, vilket underlättade för barnfamiljerna.
– Hade det fortsatt att regna hade vi inte åkt ner, sade Annika Wikman, som stod och väntade på att dottern Melina skulle komma tillbaka från en av alla karuseller.
Nej, väderleken hjälpte inte direkt till när Strömmingsleken gjorde en nystart med större artister Men det spelade ingen större roll, det strömmade in besökare till tivolit ändå.
Redan tidigt på kvällen hördes glada rop och skrik från karusellerna och många lyckostar hade tidigt hunnit dra högsta vinsten och bar på stora chokladkakor.
Bland knallarna erbjöds bland annat plastpistoler och de omdebatterade spikmattorna. Att äta fanns den vanliga festivalmat som langos, men också de söta churros som flera äldre söderhamnare sågs lära sig äta.
In till tidiga kvällen var det tivolit som gällde. Söderhamnarna gick som vanligt ut sent för att häva öl. Till de inhägnade områdena tog det tid för folket att komma.
När Style gick upp på scenen kort före klockan nio var det ett hundratal som samlats framför scenen. Utöver de betalande lyssnade även en handfull människor från cityhuset och ännu flera hade sökt sig utanför stängslet.
Det var synd. Style var värda mer i går kväll, oavsett vad man tycker om musikstilen.
Christer Sandelin visade tydligt att han fortfarande har roligt när han spelar. Bredvid sig på scenen hade han precis som förr Tommy Ekman med sin keyboard. De gav allt när de spelade alla sina hits, vilket bara gjorde de gamla dängorna trevligare.
Åskådarna som trots allt var där hängde alla med i musiken och flera av dem dansade fullt ut. Mest jubel kom nog ändå när Christer Sandelin begärde upp applåder för sitt kompband. Han berättade att bandet spelat med Style i ett och ett halvt år och manade på publiken när han presenterade de kända söderhamnarna.
– Kom igen nu, de kommer ju härifrån; Rocktools!
De gav en något hårdare klang till Dover-Calais som i övrigt lät som när det begav sig på 1980-talet. Kvällens glada anda gjorde att man måste ge Sandelin rätt i l låtens förträfflighet. Just i går var det svårt att tro den bara kom trea i melodifestivalen.
Det var också till den som allsången var som bäst, till sist. Den började svagt men Christer Sandelins arbete med publiken gav resultat. Till sista refrängraden blev det trots lilla publikskaran bra tryck.
Det var under Styles framträdande som regnet kom tillbaka men runt stan syntes ändå många vara på väg mot festområdet. Fredagens stora dragare H.E.A.T skulle gå på 23.15.
Till resten av Strömmingsleken spås det bättre väder i prognoserna, rent av soligt. Ikväll, lördag uppträder Alcazar innan Rocktools gör sin alldeles egna spelning på Strömmingsleken, som traditionen bjuder.