Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blommor, blader och en stork

Sommartider är trädgårdstider. Och nu mera är trädgården inte bara en plats för blommor, blader och nyttoväxer. Allt fler vill inreda sin trädgård med dekorationer, dammar och spännande planteringar.

– Fram till midsommar köper folk mest blommor, men efter midsommar säljer vi mycket utsmyckningar, säger Lars Mobacke på Mobackes trädgårdscenter i Bollnäs.

Intresset för att pryda sin trädgård med annat än blommor ökar för vart år och Lars Mobacke är övertygad om att detta är en del av den inredningstrend som råder just nu.

Rolf och Hildegard Philipsson i Ockelbo vill definitivt ha mer än blommor och blader och de har vikt sommaren för ett stort trädgårdsprojekt – de anlägger en damm.

– Vi ska ha en fågel som står vid dammen. Grannen fick alla sina fiskar uppätna av en häger. Vi ska ha en plastfågel som skrämmer bort den, säger Rolf.

Dammen ska också ha en fontän, men ingen som låter, säger Hildegard bestämt.

– Jag vill bara ha en sten där vattnet där vattnet porlar, inget som plaskar.

I Lottefors har Jan och Karin Stridh anlagt ett stenparti i sin trädgård. De började med att plantera taklök bland stenarna men insåg snabbt att det behövdes mer. Nu fyller de sina kassar med lågvuxna växter som ska fylla ut mellan stenarna.

Karin och Jan berättar att det är första gången de gör något speciellt i sin trädgård, och hittills känns det roligt.

– Men vi får se, kanske vi tröttnar till nästa år, säger Karin och skrattar.