Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blomma och polis sänker hastighet

Blomlådor, barnleksaker och västklädda dockor. Hur långt får privatpersonen gå för att uppmärksamma bilisten på hastighetsbegränsningen?

– Så länge det inte är i vägen och utgör en trafikfara så får man själv försöka få bilister att sänka hastigheten, säger Jan Olsson, närpolischef i Ljusdals kommun.

Men ett farthinder som inte är i vägen för bilisten? Ja de finns faktiskt. På flera ställen i kommunen har fastighetsägare som bor i anslutning till en väg satt upp stora dockor på sina tomter, dessa är klädda i reflexväst. Vid första anblicken liknar flera av dem poliser som med höjd hand skjuter med laserpistol. Det är ett effektivt sätt att sänka hastigheten på vägarna.

Ett annat och, enligt närpolischef Olsson, bättre sätt att sänka hastigheten hos bilisterna är att ringa polisen.

I vissa villaområden väljer fastighetsägarna att ställa ut barnleksaker eller trehjulingar på vägen, det ska i sin tur uppmärksamma bilisten och medföra sänkt hastighet. Det är, enligt Jan Olsson, förbjudet.

– Det får inte stå i vägen, inte heller får det tvinga ut gående trafikanter i vägbanan, det är farligt.

I kommunens tätorter ansvarar gata- och parkenheten för gator och vägar. Som boende i villaområde kan privatpersoner eller vägstyrelser vända sig till kommunen för att få hjälp med mobila farthinder. I Ljusdals kommun utgörs de mobila farthindren av en sak, blomlådor.

Den som vill sätta ut blomlådor längs vägen ska alltså kontakta kommunen. Faktum är att gata- och parkenheten tar ansvaret för de klagomål som kan tänkas inkomma.