Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blixtkrönika: ...och så var allt sig likt igen

Sol, men inga avklippta ärmar eller ben på skiddräkterna, då gick de norska skidorna lika lätt som när de här spelen inleddes för två veckor sedan – och då var allt som det brukar vara i längdåkningscirkusen.

Norge, Norge, Norge i topp efter fullbordade 30 kilometer.
Björgen, Johaug, Steira.
Och så blev hon då ohotad OS-drottning, Marit Björgen. Trots att allt inte gått Norges väg under dagarna i och kring Laura. Bara att lyfta på MM-mössan.


Charlotte Kalla hängde med i en knapp tredjedel av loppet, men när tättrion maxade ut från Stadion växte luckan bakåt. Tydligen har den lätt förkylningen tidigar i veckan satt sina spår och det går förstås att spekulera i om den svenska skiddrottningen gjorde rätt som hoppade över sprintstafetten i onsdags för att satsa allt på dagens långa masstartslopp?
Å andra sidan kanske förkylningen blivit ännu värre eller orsakat större skada inför resten av säsongen om hon startat då ...


Finskan Krista Lähteenmäki försökte ett litet tag jaga ensam, men fångades snart in av klungan, som halvvägs in i loppet innehöll såväl Emma Wikén och Anna Haag, men inte Charlotte Kalla, som åkte kana bakåt. Än jobbigare hade Justyna Kowalczyk, som bröt tidigt.
Sara Lindborg visade pigga tendenser tidigt, men föll på första varvet och ordkade sedan aldrig komma "in i matchen" igen.


Bästa svenska till slut, Emma Wikén på en åttonde plats.
Ett diskussionsämne innan loppet var att skidbytet skulle medföra ett antal extra meter – och sekunder – för åkarna, och mycket riktigt, ovanligt få utnyttjade möjligheten till ett eller två skidbyten under de tre milen.
Frågan är om också herrarnas femmil blir samma massuppvisning av den röda skidarmén fra Norge.


Sverige lär ställa upp med endast tre åkare (Anders Södergren, Johan Olsson, Daniel Richardsson), då Marcus Heller blivit värre i sin förkylning.
Övriga har åkt hem ...

Roland Engström

roland.engstrom@mittmedia.se