Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blixtkrönika: Guldfesten tar aldrig slut

Den perfekta laginsatsen – igen.

Guld – igen.

Precis som i Vancouver för fyra år sedan – och precis som damerna i går.
Nu är det den svenska flaggan som var i solen på skidstadion Laura.
Det här är Sveriges olympiska spel.
Det här var Sveriges nionde medalj i årets OS – och alla har tagits av längdåkarna
Två guld, fem silver och två brons.
Otroligt.
Marcus Hellner plocka åt sig en svensk flagga redan på väg in i stadion. Sedan kunde han turiståka in över mållinjen som avslutare efter en ny lysande laginsats där Lars Nelson, Daniel Richardsson och Johan Olsson var stjärnor i sina roller.
Men pust.
Pulsen gick ändå upp redan efter en minut när Nelsons ena skida låg ensam och övergiven i spåret – och igen när Legkov vrålåkte på tredjesträckan.
För det såg ut som en promenadseger efter två sträckor – men trots att Johan Olsson på sin tredjesträcka gick loss så blev det rysare under några minuter.
För Ryssland, med självaste Vladimir Putin på läktaren med tuffa solglasögon, satte fart på den tredje sträckan är Alexander Legkov exploderade.
Det var alltså det här som var den ryska taktiken att ställa över storåkarna Legkov och Maxim Vylegzjanin på 15 km.
Det var det här ryssarna hade tänkt ut.
Men Sverige hade förstärkt med Tre Kronor på läktarna – och Marcus Hellner brydde sig varken om Vylegzjanin, Putin eller något annat.
Och inte ens det här störde den svenska skidshowen.
När Lars Nelsons skida lossnade stannade annars skidhjärtat, som upplevt Hans-Erik Larsson i VM i Falun 1974, Niklas Jonsson i VM i samma stad 1993 och Jörgen Brink i Val di Fiemme 1993.
Men Nelson var iskall. Han satte på skidan igen, tryckte till bindningen lite extra – och åkte vidare som om ingenting hade hänt.
Och detta som debuterande startman i en olympisk skidstafett.
Vilken härlig kille, som sedan sa:
"Det blev lite extra spännande."
Lite?
Guld igen i stafett alltså och ett försvar av det från Vancouver, ungefär när Sverige vann både i Sarajevo 1984 och i Calgary 1988.
Första sträckan: Nelson var iskall här han blev av med skidan, åkte stort och vackert och ryckte sönder fältet i slutfasen. Bara Jauhojärvi, orkade följa och de växlade samtidigt, Frankrike nio sekunder efter.
Betyg på svenska insatsen: Guldklass.
Norgefrågan: Eldar Rönning växlade som åtta, 26 sekunder efter.
Andra sträckan: Richardsson och Niskanen, de som slogs om bronset på 15 km, inväntade fransmannen Manificat. Men trion blev en duo igen när Richardsson dunkade upp tempot. De växlade samtidigt.
Betyg på svenska insatsen: Guldklass.
Norgefrågan: Chris André Jespersen växlade som nia – nu 1,03 efter.
Tredjesträckan: Sverige och Finland tillsammans halv sträckan – innan Johan Olsson ökade tempot och till slut slet av gummibandet för Jari Lehtonen. Men värst åkte ryssen Alexander Legkov, som växlade som tvåa – 14 sekunder efter.
Betyg på den svenska insatsen: Guldklass.
Norgefrågan: Martin Johnsrud Sundby tappade försökte och försökte, växlade som sexa – 59 sekunder från Sverige.
Fjärdesträckan: Hellner gick ut lätt jagad, men höll trycket – och Maxim Vylegzjanin rusade ihjäl sig. Hellner bara ökade i stället, och åkte först över mållinjen, precis som i Vancouver.

Betyg på den svenska insatsen: Guldklass.

Norgefrågan: Petter Northug tvingades jaga en bronsmedalj – men blev bara fyra när Ryssland tog silvret och Frankrike bronset.