Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blivande svampexperter fyller korgarna

I fem dagar har de traskat runt i skog och mark och plockat både ätliga och oätliga svampar. De har lyssnat på experter och genomomfört ett prov i artkunskap.

Nu är del ett i svampkonsulentutbildningen genomförd, och de 30 deltagarna blir bara säkrare och säkrare.

Tidigare hölls Sveriges enda universitetsutbildning i svampkunskap på distans genom Umeå universitet. Men när den kursansvarige gick i pension lades kurserna ner. De hittade helt enkelt ingen ersättare.

Det är av den anledningen som vi tar oss fram efter en skogsväg i Lindefallet för att träffa ett 30-tal svampplockare.

Lösningen på problemet fanns nämligen i Söderhamn och på CFL. De tog över utbildningen och även om den inte ger högskolepoäng så blir man utbildad svampkonsulent.

Den första kursen heter Svampkunskap 1 och håller på i fem dagar. Därefter kommer deltagarna att projektarbeta och ha olika hemuppgifter innan det är dags för en endagsträff.

När vi träffar deltagarna i Lindefallet är de inne på sin fjärde kursdag och de börjar bli allt mer proffsiga. De gula kantarellerna lämnar många åt sidan för att i stället plocka korgen full av övriga svampar.

– Haha, det brukar sluta så här. De svamparna känner de ju till, nu ska de lära sig nya arter, säger Anita Östlund.

Hon är en av fem kursledare, med sig har de även mykologen Michael Krikorev och det inte han vet om svamp är inte värt att veta.

Anita Östlund bär en korg i sin hand – det är bara de oproffsiga som plockar svamp i plastpåsar – med sig har hon även en GPS utifall de skulle gå vilse. Men när det är fem deltagare i varje grupp är risken inte så stor.

Gunnar Andersson hojtar till. Han har hittat en sandsopp som han visar upp för de andra. I korgen ligger flera andra sorter som han knappt vet vad de heter.

– Vi har nog lärt oss 90 olika arter vid det här laget, så ibland blir det lite rörigt.

Lisa Fransén kan mer om giftsvampar än om ätliga i dagsläget. Hon arbetar på Giftinformationscentralen i Stockholm och går utbildningen för jobbets räkning. Nu börjar hon få upp ögonen för läckerheterna också.

– Vi får många telefonsamtal från människor som ätit eller tror sig ha ätit giftig svamp. Så för vår del gäller det att ha kännedom om vilka symptom olika svampar ger, om de kan ta det lugnt eller åka direkt till akuten. Därför har det inte blivit mycket tid över till att lära sig vilka som är delikata, säger hon innan hon traskar vidare.

Korgarna börjar bli överfulla och det är dags att packa ihop för att åka tillbaka till CFL. Där väntar föreläsningar och sedan återstår själva slutprovet – att artbestämma ett stort antal svampar.

Men innan man är färdigutbildad svampkonsulent måste man gå Svampkunskap 2 också. Den kommer att genomföras nästa höst.

– Då bygger vi på med fler arter, i den utbildningen ingår även att tillrätta svamp och lära sig att hålla föredrag och studiecirklar, säger Alf Pallin, som ingår i kursledarstaben.

Han har stora förhoppningar om att den här utbildningen inte blir den enda i CFL:s regi. Intresset har varit stort och enligt honom är svamparna inne i en ny era.

– Visst är det så, allt fler söker sig ut i skogen och nu vill man lära sig mer om arterna. Svampar är vackra att bara titta på, säger Alf Pallin.