Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blir valfriheten bara en skrivbordsprodukt?

/

Valfrihet har aldrig varit något ledord för landstinget i Gävleborg. Tvärtom har valfrihet och privata alternativ, med några få undantag som Bollnäs hälsocentral, motarbetats kraftigt av den gamla landstingsledningen.
Inte ens en stor läkarbrist har fått den politiska ledningen att vilja pröva på andra alternativ.

Annons

Men nu har regeringen beslutat att alla landsting ska erbjuda patienterna valfrihet hos hälsocentralerna.

Andra landsting har redan genomfört valfrihetsreformer. På helt frivillig väg. För flera år sedan.

Nu ska det göras i Gävleborg. Från och med oktober ska vi få välja läkare.

Men det är inte så bara.

Det viktigaste med beslutet är att det blir etableringsfrihet för läkarna. Privata alternativ behöver inte längre stå med mössan i hand och be om tillåtelse för att driva vårdcentraler i länet.

Patienterna kommer att få rätt att gå till den vårdcentral och läkare de vill.

Dock är det många frågor som ska besvaras innan oktober.

Det viktigaste och mest avgörande är självklart hur stor peng en patient ska få ta med sig för sitt läkarbesök. Den ska vara lika för alla i hela länet.

En diskussion som förs är också om det ska finnas ett glesbygdstillägg. Det vore en rimlig ståndpunkt. Främst för att reformen inte bara ska attrahera nya läkare i de mer tätbefolkade delarna av länet.

Kanske ännu viktigare är de krav som landstinget ska sätta upp för den som ska verka inom primärvården. Det är upp till landstingsledningarna att besluta om i varje landsting.

Ställer landstinget stora krav på andra kompetenser, som till exempel psykiatri och sjukgymnastik, kan resultatet bli att mindre entreprenörer som vill starta får ett för tungt uppdrag. Samtidigt vill både patienter och politiker att vården ska vara så nära patienten som möjligt. En hårfin avvägning av vad som är rimligt och kostnadseffektivt.

Problemet idag är att det saknas läkare på många hälsocentraler i länet.

Och finns det inget att välja på så blir valfriheten bara en skrivbordsprodukt, för att regeringen ska bli nöjd. Det räcker inte.

Den nya landstingsmajoriteten har en viktig arbetsuppgift framför sig. Rätt utformad kan etableringsfriheten attrahera de läkare som idag saknas ute på hälsocentralerna i länet.

Men fel utformad kan det bli mycket svårt, inte bara för de som vill etablera sig i länet, utan även för de som redan finns på plats.

Fler svårigheter och problem är något som varken patienter eller politiker behöver i landstinget Gävleborg idag.

Mer läsning

Annons