Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blir landstinget starkare av det här?

Än en gång står vi inför förslag till förändringar i landstinget Gävleborg. Befolkningen rasar, oron växer och personal flyr härifrån.

Vilket syfte har då dessa förslag? Det kan ju knappast vara möjligt att någon politiker kommer att driva igenom det här. Man kan spara 76 miljoner kronor enligt uträkningar, men med erfarenhet från tidigare strukturförändringar tror åtminstone vi att ändringen snarare kommer att kosta pengar än att spara.

Blir landstinget starkare av det här? Får vi fler specialister att stanna eller komma hit? Främjas utvecklingen och tillväxten i Hälsingland av? Står patienten i centrum för förslagen?

Vi tror att det klokaste att göra för landstinget Gävleborg i det här läget är att införa stopp för stora organisations- eller strukturförändringar fram till valet och under nästa mandatperiod.

Ge dem som arbetar i verksamheterna lugn och ro att arbeta med patienten i fokus och utifrån det genomföra förbättringar och effektiviseringar.

Folkpartiet liberalerna driver tanken att vi ska satsa på att skära ner de utgifter som är onödiga: Kostnader för dyra läkemedel i de fall man kan använda billigare med samma resultat. Kostnader för inhyrd personal, där det blir billigare och effektivare att ha fast anställda medarbetare.

Kostnader för köpt vård som skulle kunna bedrivas hemma med lika god kvalité, om vi bara hade personal att utföra behandlingarna.

Det här skulle kunna spara mycket pengar om folk fick lugn och ro. Om våra verksamheter kände en trygghet och samhörighet med sin uppdragsgivare kunde vi lyckas att vända utvecklingen .

Arbetar vi alla för ett gott klimat där medarbetarna verkligen får delta i utvecklingen kan vi lägga grunden för ett Gävleborg med rykte om sig att vara riktigt bra.

Bra för personalen, men framförallt för invånarna.

Och det måste väl ända vara målet för våra ansträngningar.