Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blir det ungdomarna som får betala?

Annons

God morgon Ljusdal! Just nu florerar ett rykte som både retar och upprör flera kommunmedborgare.

Om det endast är ett rykte eller om det finns sanning bakom påståendet att fritidsverksamheten i Ljusdal debiterats en kostnad på 700 000 kronor för lokalerna på Stenhamre som man inte använt och heller inte kommer att göra, är sanna eller just bara rykten vet jag inte. Ryktet säger vidare att den extra kostnaden kan få till följd att man tvingas dra ner på fritidspersonal.

Sant eller bara ett rykte?

Att sprida rykten som man inte vet sanningshalten i är normalt inte någonting man står efter som journalist. Men ibland kan det faktiskt vara berättigat att släppa iväg ett rykte som florerar i en infekterad fråga och det dessutom finns viss logik i.

I det här fallet finns det faktiskt logik i ryktet: politikerna driver linjen att fritidsgårdsverksamheten i Kläppa ska flyttas till Stenhamreskolan. Inget händer förutom att det skapats oro och osäkerhet.

Beslutet att flytta Kläppa fritidsgård tas aldrig och någon ska betala för de kostnader som uppstått. Eller rättare sagt, någon beslutar att den och den förvaltningen får ta kostnaden. Det kan vara bristande intäkter i en budget och ökade utgifter i någon annan. Konsekvensen blir att det fattas budgetpengar och då drar man slutsatsen att enklaste sättet att få pengarna att räcka till är att göra sig av med personal.

Sant eller falskt?

Jag tror att det är både och faktiskt. Här gäller ingen rök utan eld samtidigt som jag tror att konsekvenserna är en aning överdrivna. Ansvariga politiker/tjänstemän ge mig och medborgarna ett offentligt svar. Hur blir det med Kläppa och vad har hänt på kostnadsbiten? Blir det ungdomarna som till slut får betala i form av mindre verksamhet/personal?

Har jag medverkat till att sprida ett rykte helt utan grund ska jag också offentligen be om ursäkt. Vidare säger ryktet att det är totalt köpstopp på skolorna. Man lär inte ens få beställa pennor och suddgummin... Är det sant så förstår jag att det finns en viss irritation över att man på vissa våningsplan i förvaltningshuset handskas vårdslöst med de ringa medel vi har.

Över till sågen i Färila. Stora kvasten sveper över Setra. Verkställande direktören får gå och merparten av styrelsen byts ut och förhoppningarna om fortsatt drift på sågen i Färila ökar.

Blir verksamheten kvar är jag den första att jubla. Men jag kan inte låta bli att undra vad det är som händer. Någon på jätteföretaget Setra måste väl ha, åtminstone en liten, kristallkula att kolla i. På vilka grunder tog man beslutet att lägga ner sågen i Färila? Vad finns det för beslutsunderlag? Hur gjordes omvärldsanalysen beträffande efterfrågan på sågat kvalitetsvirke? Hur ser besparingskalkylen ut om Färila läggs i malpåse?

Samtidigt måste jag ge de nuvarande aktörerna i Setra en eloge för att man rycker i handbromsen och eventuellt korrigerar felaktiga beslut i tid. Förhoppningsvis vet vi inom kort om malpåsen i Färila blir tom...