Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blev snuvade på Kenya-resa

Torsbergsgymnasiets samhällsprogram åkte till Kenya – men några elever tvingades stanna hemma.

När sistaårseleverna Lina Nilsson Berglund och Muhanned Khalaf för tre år sedan skulle söka till gymnasiet fastnade de för samhällsprogrammet på Torsbergsgymnasiet.

Profilen med inriktning på globaliseringstudier marknadsfördes enligt Lina Nilsson Berglund och Muhanned Khalaf med löftet om en studieresa i trean, vilket blev en av anledningarna till att de valde samhällsprogrammet.

Tre år senare visar det sig att skolan inte kunnat leva upp till den bilden.

– Jag skulle ha valt samhälle ändå, men resan såg jag som ett stort plus och man har sett fram emot den och pratat om den sedan man började, berättar Lina Nilsson Berglund och får medhåll av klasskamraten Muhanned Khalaf.

Det som från början skulle bli deras livs resa till Kenya i Afrika förvandlades i stället till besvikelse.

Kort efter att eleverna och föräldrarna i höstas fått information om resan kom dråpslaget: Alla skulle inte få följa med.

Tidigare resor har finansierats genom bidrag. Även årets resa skulle finansieras med pengar från statliga Universitets- och högskolerådets internationaliseringsprojekt.

Men under höstterminen kom beskedet att skolan inte fått tillräckligt mycket i bidrag för att kunna låta alla elever genomföra resan.

Lina Nilsson Berglund tog då kontakt med gymnasiets rektor, Ylva Tidén, för att höra om situationen gick att lösa.

– Hon sa att det skulle bli svårt, men inte omöjligt att samla in pengarna som fattades. Men några dagar senare blev det bestämt att vi skulle lotta om platserna i stället.

Eleverna fick själva bestämma hur de skulle göra – om resan skulle ställas in helt och hållet eller om några skulle behöva stanna hemma. Det senare alternativet fick flest röster.

Lotten fick bestämma vilka elever som skulle bli tvungen att stanna hemma. Lina och Muhanned var två av drygt en handfull elever som drabbades.

– Jag blev ledsen. Men samtidigt kunde det ha varit vem som helst av oss i klassen, säger en besviken Muhanned Khalaf.

– Jag började gråta när jag fick beskedet. Det känns fördjävligt, rent ut sagt. Vi har gått och längtat till den här resan hela gymnasiet och sedan får man redan på att alla inte får följa med, säger Lina Nilsson Berglund.

Ingen av dem missunnar klasskamraterna resan. De anser dock att gymnasiets ledning kunde ha hanterat det på ett bättre sätt.