Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blekt massakvartal

En stark massamarknad i början av året slaknade betydligt under tredje kvartalet. Vallviks Bruk står välrustat, men Rottneros Bruk måste spara.

En minskande efterfrågan på massa tärde på resultatet för de två massatillverkarna i Rottneros AB: Vallviks Bruk och Rottneros Bruk, under tredje kvartalet.

Det andra kvartalets resultat efter finansnetto på 37 miljoner kronor mer än halverades under det tredje till 16 miljoner kronor.

I Vallvik går ett kraftfullt investeringsprogram mot sitt slut. Vid det två veckor långa driftsstoppet i början av november ska 250 miljoners-investeringen i sodapanna, blekeri och biorening avslutas. Därefter är fabriken topprustad för att jobba mot slutmålet: 300 000 årston massa.

Dystrare är det för Rottneros Bruk som kämpar med lönsamhetsproblem på grund av minskande efterfrågan på tryckpapper. Där väntas personalneddragningar och tillfälliga driftsstopp. Sortimentet ska ses över.