Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blåst och värme ökar brandrisken

Risken för bränder i skog och mark är mycket stor just nu. Gävleborgs län befinner sig i ett riskområde som särskilt pekas ut av SMHI.

Snöfria delar av södra Norrland har fått en rivstart på brandrisksäsongen. Våren kom tidigt och snön smälte bort i rasande fart, och nu torkar sol och vind snabbt upp den fukt som ännu dröjer kvar i fjolårsgräs och löv.

– När grönskan kommer blir det lite mera fukt i växtligheten, men blåsten och värmen just nu gör att det blir torrare och torrare för varje dag som går, säger Gunnar Lööf vid Norrhälsinge räddningstjänst i Hudiksvall.

När våren kommer vaknar städlusten bland nordborna, och man vill kratta och städa och elda upp vinterns skräp. Gräsbränderna kommer som ett brev på posten.

– Elden får fäste väldigt fort, och jag vill avråda från att elda om det blåser det allra minsta, säger Gunnar Lööf.

Det är oklokt att chansa, framhåller han, och vill man trots allt elda ska man förbereda sig. Man kan placera brasan där den omges av naturliga avgränsningar, och man ska ha släckutrustning till hands.

– Vet man inte vad man gör, ska man inte elda, och man ska tänka på att vinden snabbt kan ändra riktning. Tänker man dessutom elda något som andra kan uppfatta som att det är en riktig brand ska man meddela oss i förväg.