Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blandade reaktioner efter skolnedläggning

Reaktionerna efter beslutet att lägga ner Backens skola i Harmånger 2011 är många. Vissa är förstående för den ekonomiska situationen och framför allt lättade över att det äntligen har fattats ett beslut i frågan.

– Vi har att rätta oss efter politiska beslut, men jag kan tycka att det är sorgligt, säger skolans rektor Eva Klang. Samtidigt är det skönt att det äntligen har fattats ett beslut.

Den åsikten är hon inte ensam om. Redan när fullmäktige i måndags diskuterade frågan sade många politiker att det var dags att våga fatta ett beslut. Efter en lång debatt med avslutande votering stod det slutligen klart att fullmäktige antar kommunstyrelsens förslag till lokalresurspaln, vilket innebär att Nordanstig från 2011 får ett högstadium placerat i Bergsjö. Avvecklingen av Backens skola börjar redan 2010.

Teresia Olsson, tidigare elevrådsordförande på Backens skola, anser att det är tråkigt att man lägger ner en bra skola, men har också en viss förståelse.

– Går det inte runt så måste man göra något, konstaterar hon.

Arlindo Gomes, elevvärd på Backens skola, menar att det är viktigast att man har fattat ett beslut i frågan, även om han anser att Backens skola hade varit det billigare alternativet.

– Bara det blir en bra skola, vi måste tänka på barnen. Och personalen har mått dåligt av ovissheten, nu kan man samla krafterna och koncentrera sig på framtiden, säger han.

Utanför Ica i Harmånger står Gabriella Holmgren och säljer jordgubbar. Hon går numera på gymnasiet, men har själv varit elev på Backens skola.

– Jag tycker inte att det är bra. Allt försvinner härifrån, snart finns ingenting kvar. Backens skola var bra, man fick bra hjälp lärarna, klasserna var lagom stora och man trivdes.